Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χρωστικό Γλαύκωμα
         
 

Το χρωστικό γλαύκωμα (Χ.Γ.) , είναι μια μορφή γλαυκώματος που εμφανίζεται κυρίως σε νέους λευκούς άνδρες 20 με 59 ετών.
Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς πηγαίνουν στον Οφθαλμίατρο , παραπονούμενοι για παροδικά θολή όραση, συνοδευόμενη μερικές φορές και από πόνο.
                        
Η αιτία του Χ.Γ. είναι ότι υπάρχει διασπορά χρωστικής από την ίριδα του ματιού και εναπόθεση της στον διηθητικό ηθμό ( το μέρος από όπου αποχετεύεται το υδατοειδές υγρό του ματιού). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της ενδοφθάλμιας πίεσης και αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα την ανάπτυξη Γλαυκώματος με βλάβες του οπτικού νεύρου.
Η διασπορά αυτή της χρωστικής , οφείλεται στο ότι το πίσω μέρος της ίριδας «τρίβεται» στις ίνες της ζιννείου ζώνης που συγκρατούν τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού στην θέση του.
Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και χωρίς καθυστέρηση.
Περιλαμβάνει αντιγλαυκωματικά κολλύρια , τραμπεκουλοπλαστική με laser και ίσως περιφερική ιριδεκτομή.
Η φαρμακευτική αγωγή του Χ.Γ. , είτε με μυωτικά φάρμακα , όπως η πιλοκαρπίνη ( η οποία «τεντώνει» την ίριδα για να μην τρίβεται και χάνει την χρωστική της) ή με πιο σύγχρονα όπως η latanoprost (η οποία έχει το μειονέκτημα ότι αυξάνει την χρωστική της ίριδας δημιουργώντας έτσι πιθανά έναν φαύλο κύκλο) , έχουν τα υπέρ και τα κατά. Είναι αρμοδιότητα του εξειδικευμένου οφθαλμίατρου να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά κάθε φαρμάκου ή μεθόδου όπως το laser.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται, όπως κάθε γλαύκωμα, με τακτική παρακολούθηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, παχυμετρία κερατοειδούς, έλεγχο οπτικών πεδίων,laser scanning Tomography- HRT, οπτική τομογραφία συνοχής – OCT.