Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαβήτης και Γλαύκωμα
         
 

Μελέτες πολλών πανεπιστημίων απέδειξαν ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.), έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Γλαύκωμα.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία , δεδομένου ότι

1.ο αριθμός των πασχόντων από Διαβήτη συνεχώς αυξάνει , λόγω κακής διατροφής με πολλές θερμίδες και παχυσαρκίας

2. Λόγω του ότι ο μέσος όρος ζωής συνεχώς ανεβαίνει, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες , τόσο ανεβαίνει και ο αριθμός των πασχόντων από ΣΔ

3. Οι  διαβητικοί , έχουν μεγάλη πιθανότητα, εφόσον δεν ρυθμίζεται ικανοποιητικά ο ΣΔ, να αναπτύξουν Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η κατάσταση και η συνακόλουθη καταστροφή των αγγείων του ματιού συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση για την ανάπτυξη του γλαυκώματος.

4. Εξ αιτίας της μικροαγγειοπάθειας  που προκαλεί ο ΣΔ δεν γίνεται επαρκής αιμάτωση του οπτικού νεύρου και αυτό είναι ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας.

                       

 

Δυστυχώς δεν έχει γίνει συνείδηση στον διαβητικό ασθενή η προληπτική παρακολούθηση της υγείας των ματιών του. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην παράλειψη   πολλών   διαβητολόγων  ή παθολόγων  στο να συστήσουν στον ασθενή οφθαλμολογική εξέταση. Επίσης υπεύθυνη είναι και η έλλειψη ενημέρωσης του ασθενούς για τις επιπτώσεις της πάθησης του σε πολλά σημαντικά όργανα.

 

Τι οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνει ο Διαβητικός;

 

Συμπερασματικά , ο κάθε διαβητικός, πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο τόσο για γλαύκωμα όσο και για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Χρήσιμες εξετάσεις για τον έλεγχο αυτό είναι , εκτός από την κλασσική εξέταση με μέτρηση της οπτικής οξύτητας, η Βυθοσκόπηση και έγχρωμη φωτογράφηση βυθού , η τονομέτρηση (μέτρηση της πίεσης του ματιού), ο έλεγχος των οπτικών πεδίων με κομπιούτερ (Προγράμματα για Ωχρά κηλίδα και για Γλαύκωμα – M2X και G1TOP), η εξέταση της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου με Laser scanning Tomography  (προγράμματα Retina και Optic Nerve HeadONH), και αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο Φλουοροαγγειογραφία.

 

Για περισσότερες  πληροφορίες και ραντεβού για τις εξετάσεις τηλεφωνήστε  στο 210-2011741