Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γλαύκωμα και κορτιζόνη
         
 

Η κορτιζόνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που κυκλοφορεί σε πολλές μορφές , στην σύγχρονη φαρμακολογία. 

Είτε τοπικά σε μορφή κολλυρίου, είτε σαν αλοιφές, ή  από το στόμα, σε χάπια, αλλά και υπό την μορφή σπρέι για την μύτη ( ρινίτιδες κλπ)  ή εισπνεόμενη σε αλλεργικά άσθματα .

Σε ορισμένα άτομα , με κληρονομική προδιάθεση , μπορεί να εμφανιστεί γλαύκωμα , μετά από μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης.

Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται ψηλή ενδοφθάλμια πίεση, που αργότερα , εάν δεν διακοπεί η χορήγηση κορτιζόνης μπορεί να εξελιχθεί σε γλαύκωμα με βλάβες στα οπτικά πεδία και τις οπτικές ίνες.

                                       

Είναι απαραίτητο , λοιπόν, εάν σε κάποιον συνταγογραφηθεί από τον γιατρό του κορτιζόνη , είτε τοπικά , είτε συστηματικά, να προειδοποιηθεί ο ασθενής για τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος. Ιδιαιτέρα σε περίπτωση μακροχρόνιας αγωγής. Επίσης πρέπει ο γιατρός να ρωτά τον ασθενή για την ύπαρξη γλαυκώματος είτε στον ασθενή , είτε στην οικογένεια του.

Σε κάθε περίπτωση , μακροχρόνιας χορήγησης κορτιζόνης , πρέπει να παρακολουθείται από τον οφθαλμίατρο, η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς.

Πολλοί ασθενείς , μετά από χορήγηση για κάποια επιπεφυκίτιδα συνήθως, κολλυρίου που περιέχει κορτιζόνη, συνεχίζουν να το βάζουν και μετά από την χρονική περίοδο που έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος. Αυτό είναι λάθος. Λάθος επίσης είναι το να παίρνουν μόνοι τους κορτιζονούχα κολλύρια ή οφθαλμικές αλοιφές , από το φαρμακείο , χωρίς προηγούμενη εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Γι ' αυτό βλέπουμε συνεχώς και περισσότερες περιπτώσεις κορτιζονοεξαρτώμενων γλαυκωμάτων.

Απαιτείται επομένως η επαγρύπνηση μας σε περίπτωση που κάνουμε κάποια θεραπεία με κορτιζόνη, ιδίως αν πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε : 210 2011741