Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επέμβαση καταρράκτη-ΧΑΓ
         
 

Η επέμβαση καταρράκτη ρυθμίζει το Γλαύκωμα;

Από πολλά χρόνια τώρα υπήρχε η εμπειρική παρατήρηση, ότι σε ανθρώπους που είχαν γλαύκωμα, μετά από επιτυχημένη εγχείρηση καταρράκτη , παρετηρείτο καλύτερη ρύθμιση ή και θεραπεία του γλαυκώματος.

             


Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν , ότι  όντως έτσι ισχύει.

Ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού , όταν αρχίζει και θολώνει, υφίσταται και αλλαγές στο μέγεθος του. Με εξετάσεις Μαγνητικής Τομογραφίας φάνηκε ότι ο καταρρακτικός φακός του ματιού μεγαλώνει και έτσι  πιέζει την ίριδα προς τα μπρος μικραίνοντας την γωνία του προσθίου θαλάμου. Έτσι δυσκολεύεται η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού με επακόλουθο να ανεβαίνει η ενδοφθάλμια πίεση.

Ανάλογα με τον τύπο και την βαρύτητα του γλαυκώματος, μετά από επιτυχημένη  εγχείρηση καταρράκτη με φακοθρυψία, παρατηρείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις μείωση της πίεσης του ματιού. Αρκετές φορές  κόβουμε τελείως την αντιγλαυκωματική αγωγή ή μπορεί να την μειώσουμε σημαντικά.

                      

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επέμβαση του καταρράκτη να γίνει απόλυτα επιτυχημένα, χωρίς την καταπόνηση του ματιού και με την χρήση τόσο μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας όσο και Ενδοφθαλμίων φακών άριστης ποιότητας. Ο γλαυκωματικός ασθενής δεν πρέπει να εφησυχάσει ότι άπαξ και κάνει εγχείρηση καταρράκτη , τηρώντας τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα σταματήσει την οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Αρμόδιος για την περαιτέρω πορεία του ή την αλλαγή στην θεραπευτική αγωγή του είναι αποκλειστικά και μόνο ο θεράπων οφθαλμίατρος.

  Για πληροφορίες και ραντεβού τηλεφωνήστε στο 210 2011741,  210 2013615