Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οπή Ωχράς
         
 Η οπή της ωχράς είναι μία σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό σημείο του αμβιβληστροειδούς. Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική για την όραση γιατί εκεί είναι συγκεντρωμένα τα κωνία, που είναι υπεύθυνα για την κεντρική όραση.   

                            

Η αιτία που προκαλεί την οπή της ωχράς ποικίλλει από τραυματισμούς των ματιών, φλεγμονές του ματιού , κλπ. Η κυριότερη όμως αιτία σχετίζεται με την φυσιολογική φθορά που συνοδεύει την ηλικία. Με την πάροδο της ηλικίας , ρευστοποιήσεις του υαλοειδούς ( ενός ζελατινοειδούς υγρού που γεμίζει εσωτερικά τον βολβό του ματιού), προκαλούν σημεία έλξεων στην ωχρά , με επακόλουθο να δημιουργείται οπή .

Ο ασθενής που πάσχει , βαθμιαία συνήθως,  αισθάνεται να χειροτερεύει η κεντρική του όραση. Ασθενείς με μερική βλάβη των ιστών της ωχράς μπορεί να εμφανίζουν, θολή όραση, να βλέπουν παραμορφωμένα  τα αντικείμενα. Ασθενείς με πλήρη οπή της ωχράς μπορεί να έχουν πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης.

              

Ο ασθενής που έχει αυτά τα συμπτώματα πρέπει αμέσως να εξεταστεί από τον οφθαλμίατρο .

Εξετάσεις που πιθανόν θα χρειαστούν είναι : ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας, το Amsler test, η οφθαλμοσκόπηση με έγχρωμη φωτογράφηση του βυθού, η εξέταση OCT, ο έλεγχος με Laser Scanning Tomography κλπ.

 

                  

 

Μερικές φορές η διαδικασία της οπής της ωχράς αυτοϊάται, ενώ  πολλές περιπτώσεις χρήζουν χειρουργικής επέμβασης με αρκετά καλά αποτελέσματα