Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τεμπέλικο μάτι - Αμβλυωπία
         
 ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ - ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της  ύπαρξης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).
Βέβαια είναι πολύ σημαντικότερο να διαγνωστούν έγκαιρα τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν, αν δεν αντιμετωπιστούν, σε αμβλυωπία.

 
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού των ΗΠΑ ένα 2-3% των παιδιών εμφανίζει το πρόβλημα.

 
Η αμβλυωπία, δυστυχώς, δεν δίνει θορυβώδη συμπτώματα και αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί το προβληματικό μάτι χωρίς όραση ή  με πολύ μειωμένη όραση.
 
Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η ύπαρξη διαθλαστικού προβλήματος , ο οφθαλμίατρος θα συστήσει γυαλιά ή και φακούς επαφής (ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ηλικία του παιδιού).

 
Υπάρχει η πιθανότητα η μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δυο μάτια ενός παιδιού να μην οφείλεται σε πρόβλημα μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας, αλλά σε ύπαρξη προβλήματος στον κερατοειδή , στον φακό του ματιού, στην ωχρά κηλίδα ή και στην οπτική οδό.
 Γι αυτό ο ειδικός οφθαλμίατρος, παράλληλα με την προσπάθεια αποκάλυψης του τυχόν υπάρχοντος διαθλαστικού προβλήματος πρέπει να διερευνήσει και αυτή την πιθανότητα.
Την ύπαρξη ή μη , δηλαδή , προβλήματος στα διαυγή μέσα ( κερατοειδής, φακός, υαλώδες κλπ) στην ωχρά κηλίδα ή στην οπτική οδό.

 
Με εξετάσεις όπως η σκιασκοπία, ο έλεγχος του προσθίου και του οπισθίου ημιμορίου με ψηφιακή camera, η τοπογραφία του κερατοειδούς , η βυθοσκόπηση με fundus camera, το OCT, το HRT3 , τα οπτικά πεδία κλπ θα αποκαλυφθεί η φύση του προβλήματος.

 
Αφού προσδιοριστεί η αιτία της  αμβλυωπίας τότε ο οφθαλμίατρος θα συστήσει θεραπεία.
 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ - ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ;
 
Παλιότερα πιστεύαμε ότι η αμβλυωπία σε μεγάλα παιδιά ή ακόμα και σε ενήλικες δεν επιδέχεται θεραπείας.

Πρόσφατες μελέτες και παρατηρήσεις από εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα επιδέχονται βελτίωσης ή και θεραπείας.


 
  Από τη στιγμή που αποκαλυφθεί η ύπαρξη αμβλυωπίας τότε ο ειδικά εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη θεραπεία της.
 
Όπλα σε αυτό είναι, ανάλογα με την αιτία της, τα γυαλιά, το κλείσιμο του καλού ματιού, οι ορθοπτικές ασκήσεις- vision training – ασκήσεις πλεοπτικής , καθώς και ασκήσεις που γίνονται με ειδικά προγράμματα σε computer.

Όσο πιο νωρίς αποκαλυφθεί το πρόβλημα τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση της θεραπείας.

 
Η θεραπεία αυτή γίνεται, σε συνδυασμό τόσο με ασκήσεις  στο σπίτι, όσο και στο οφθαλμιατρείο με ειδικά προγράμματα σε computer και με τη χρήση εξειδικευμένων οφθαλμολογικών οργάνων ( συνοπτοφόρο κλπ) .
 

Εάν η αμβλυωπία και η αιτία που την προκάλεσε, διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθηθεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, τότε το άτομο δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα , ανάλογα βέβαια και με την φύση του προβλήματος.

 
Στο Οφθαλμολογικό κέντρο Bio Laser, μπορείτε να κάνετε τόσο τον διαγνωστικό έλεγχο με την χρήση του πιο σύγχρονου εξοπλισμού, όσο και την θεραπεία της αμβλυωπίας με ασκήσεις.
 
 

 Για πληροφορίες και ραντεβού , επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου :  210 2011933 , 6946 738344.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: , 210 2011933 και 211 0192839

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/