Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γλαύκωμα και κορτιζόνη
         
 

Η κορτιζόνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που κυκλοφορεί σε πολλές μορφές , στην σύγχρονη φαρμακολογία. 

Είτε τοπικά σε μορφή κολλυρίου, είτε σαν αλοιφές, ή  από το στόμα, σε χάπια, αλλά και υπό την μορφή σπρέι για την μύτη ( ρινίτιδες κλπ)  ή εισπνεόμενη σε αλλεργικά άσθματα .

Σε ορισμένα άτομα , με κληρονομική προδιάθεση , μπορεί να εμφανιστεί γλαύκωμα , μετά από μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης.

Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται ψηλή ενδοφθάλμια πίεση, που αργότερα , εάν δεν διακοπεί η χορήγηση κορτιζόνης μπορεί να εξελιχθεί σε γλαύκωμα με βλάβες στα οπτικά πεδία και τις οπτικές ίνες.

                                       

Είναι απαραίτητο , λοιπόν, εάν σε κάποιον συνταγογραφηθεί από τον γιατρό του κορτιζόνη , είτε τοπικά , είτε συστηματικά, να προειδοποιηθεί ο ασθενής για τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος. Ιδιαιτέρα σε περίπτωση μακροχρόνιας αγωγής. Επίσης πρέπει ο γιατρός να ρωτά τον ασθενή για την ύπαρξη γλαυκώματος είτε στον ασθενή , είτε στην οικογένεια του.

Σε κάθε περίπτωση , μακροχρόνιας χορήγησης κορτιζόνης , πρέπει να παρακολουθείται από τον οφθαλμίατρο, η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς.

Πολλοί ασθενείς , μετά από χορήγηση για κάποια επιπεφυκίτιδα συνήθως, κολλυρίου που περιέχει κορτιζόνη, συνεχίζουν να το βάζουν και μετά από την χρονική περίοδο που έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος. Αυτό είναι λάθος. Λάθος επίσης είναι το να παίρνουν μόνοι τους κορτιζονούχα κολλύρια ή οφθαλμικές αλοιφές , από το φαρμακείο , χωρίς προηγούμενη εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Γι ' αυτό βλέπουμε συνεχώς και περισσότερες περιπτώσεις κορτιζονοεξαρτώμενων γλαυκωμάτων.

Απαιτείται επομένως η επαγρύπνηση μας σε περίπτωση που κάνουμε κάποια θεραπεία με κορτιζόνη, ιδίως αν πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933 και 211 0192839

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/