Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εκφυλιστική μυωπία
         
 

Όλοι λίγο πολύ έχουμε γνώση του τι είναι η μυωπία. Εξάλλου μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας εμφανίζει μυωπία την οποία αντιμετωπίζει με γυαλιά, φακούς επαφής ή και τα τελευταία χρόνια με Laser.

Όταν όμως η μυωπία συνοδεύεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του ματιού , τότε μιλάμε για Εκφυλιστική μυωπία.

Συνήθως εκφυλιστική μυωπία εμφανίζεται σε 6 βαθμούς και πάνω , αλλά μπορεί να εμφανιστεί  και σε μικρότερου βαθμού μυωπίες.  

 

              

 

Τις περισσότερες φορές η εκφυλιστική μυωπία εμφανίζει μικρού βαθμού αλλοιώσεις  των χιτώνων με μικρά προβλήματα στην οπτική λειτουργία. Πολλές φορές όμως προκαλούνται έκδηλες αλλοιώσεις με αποτέλεσμα, ανάλογα με τον βαθμό των αλλοιώσεων, να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην όραση που δεν διορθώνονται με οποιοδήποτε γυαλί ή φακό επαφής.

Τέτοιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις μπορεί να εντοπίζονται στον σκληρό χιτώνα (λέπτυνση σκληρού) , μυωπικός κροταφικός κώνος, χοριοειδική ατροφία, αλλοιώσεις υαλοειδούς (ρευστοποίηση, θολερότητες , μυιοψίες - μυγάκια, οπίσθια αποκόλληση κλπ), ρήξεις μεμβράνης του Bruch (με αιμορραγία στην ωχρά, μεγάλη και απότομη μείωση της όρασης) , ρωγμές αμφιβληστροειδούς ,  αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (που εμφανίζεται συνήθως σε ψηλή μυωπία και σε ποσοστό περίπου 4-8%). Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς , που μπορεί να αποβεί , αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μοιραία για την όραση, είναι πιο συνηθισμένη μετά από εγχείρηση καταρράκτη , ή σε άλλες καταστάσεις , όπως έντονες σωματικές προσπάθειες , εργώδη τοκετό κλπ

Καλό είναι οι μύωπες να εξετάζονται μια φορά τον χρόνο και όχι μόνο όταν θέλουν να αλλάξουν τα γυαλιά τους ή τους φακούς επαφής. Επίσης να ζητούν από τον οφθαλμίατρο τους να κάνει εξέταση βυθού, ιδιαίτερα όταν έχουν μυγάκια ή λάμψεις , ή ξαφνική μείωση της όρασης ,ή αύξηση των βαθμών μετά την ηλικία των 20 ετών.

 


Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/