Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φακοί επαφής – προσοχή στην ακανθαμοιβάδα.
         
 
                                                         Η αμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο. Ίσως όλοι θυμόμαστε από τα σχολικά γυμνασιακά βιβλία την αμοιβάδα με τα ψευδοπόδια, που εκινείτο ερεθισμένη από το φως. Δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι παρά μόνο με μικροσκόπιο. Ζει και πολλαπλασιάζεται σε υγρά περιβάλλοντα, σε δεξαμενές νερού , σε βρύσες , ντουσιέρες, πισίνες κλπ. Ειδικά η ακανθαμοιβάδα η κερατολυτική, μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή στον κερατοειδή του ματιού μας. Συνήθως η ακανθαμοιβάδα προσβάλει τους χρήστες φακών επαφής που δεν τηρούν τις οδηγίες χρήσης. Για παράδειγμα μη σωστός καθαρισμός των φακών επαφής (ΦΕ) , πλημμελές πλύσιμο των χεριών μας, μπάνιο σε μολυσμένα νερά ή κακοσυντηρημένες πισίνες κλπ. Πιο επιρρεπείς στην μόλυνση από ακανθαμοιβαδα είναι οι χρηστές ΦΕ συχνής αντικατάστασης (ημερήσιοι, εβδομαδιαίοι , μηνιαίοι) για 2 κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί αυτοί οι φακοί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τους κλασσικούς (ετήσιους) και δεύτερον γιατί αρκετοί χρήστες ΦΕ συχνής αντικατάστασης δεν αλλάζουν τους ΦΕ στην ώρα τους ( πχ. Στο τέλος της ημέρας ή του μήνα ) αλλά εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, για λόγους κακώς εννοούμενης οικονομίας, μέχρις ότου αυτοί καταστραφούν τελείως. Αποτέλεσμα είναι οι μισοκατεστραμένοι αυτοί ΦΕ να πληγώνουν τον κερατοειδή και έτσι να αυξάνει η πιθανότητα προσβολής από ακανθαμοιβαδα, μύκητες ή μικρόβια.

Το κακό είναι ότι η ακανθαμοιβαδα δεν καταπολεμάται εύκολα από τα φάρμακα με αποτέλεσμα πολλοί οφθαλμοί να παθαίνουν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Τα συμπτώματα είναι πόνος , στικτή κερατίτιδα, τοπική θολερότητα του κερατοειδούς , ψευδοδενδροειδής κερατίτις (που μπορεί να μπερδέψει τον οφθαλμίατρο και να νομίσει ότι πρόκειται για ερπητική προσβολή), ερυθρότητα του ματιού, εκκρίσεις ( ιδίως αν επιλεχθεί και με μικρόβιο) κλπ. Αργότερα μπορεί να έχουμε εξέλκωση του κερατοειδή που μπορεί να καταλήξει σε διάτρηση (τρύπα) του κερατοειδή με νεκρώσεις και έντονο πόνο. Η διάγνωση θα τεθεί με ειδικές εξετάσεις (καλλιέργεια, ιστολογικές εξετάσεις). Η θεραπεία απαιτεί εδικά κολλύρια που δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματικά.

Συμπερασματικά: Οι χρηστές των ΦΕ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση των φακών τους. Να πλένουν και να σκουπίζουν καλά τα χέρια τους, να μην κολυμπούν με τους ΦΕ, να καθαρίζουν καλά του φακούς τους, να διατηρούν καθαρές τις θήκες των ΦΕ, εάν χρησιμοποιούν ΦΕ συχνής αντικατάστασης να μην τους φοράνε πέραν του προκαθορισμένου ορίου ασφαλούς χρήσης.

Κυρίως : Όταν νοιώσουν την παραμικρή ενόχληση ή αισθανθούν φαγούρα , τσουξίματα , θάμβος όρασης, πόνο ή δουν τσίμπλες, κοκκινίλα να καταφύγουν αμέσως στον οφθαλμίατρο τους.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/