Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τοπογραφία Κερατοειδούς και Κερατόκωνος - Keratoconus
         
 
Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από λέπτυνση και διαταραχή του κατώτερου και κεντρικού κερατοειδούς.
             
Συνήθως η έναρξη του κερατόκωνου είναι κατά τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής του ανθρώπου. Η συχνότητα της πάθησης είναι η ίδια σε άνδρες και σε γυναίκες. Το 80% των ασθενών των οποίων πάσχει ο ένας οφθαλμός θα εμφανίσει τη νόσο και στον άλλο. Τα πρώτα σημεία του κερατόκωνου είναι μία μη σταθερή μυωπία ή/και αστιγματισμός που έχουν ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της οπτικής οξύτητας και γενικότερα της ποιότητας της όρασης. Ως συνεπακόλουθο αυτού, ένας ασθενής ο οποίος έχει ανάγκη αλλαγής γυαλιών για μακρινή όραση μετά την ενηλικίωση του πρέπει να διερευνάται για τυχών κερατόκωνο.
Επιδημιολογικές μελέτες, χρησιμοποιώντας την τοπογραφία κερατοειδούς απέδειξαν ότι υπάρχει κληρονομική συνιστώσα στην πάθηση.
Ο κερατόκωνος έχει συσχετισθεί με τη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων όπως ατοπικής νόσου, πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, χρόνιου ερεθισμού του οφθαλμού από τριβή, όπως και σύνδρομο Down.
Ο κερατόκωνος είναι μία εξελισσόμενη νόσος. Η διάγνωση της τίθεται από την τοπογραφία κερατοειδούς. Η τοπογραφία μας παρέχει έναν πλήρη και αναλυτικό χάρτη του κερατοειδούς σημείο προς σημείο. Για τη σταδιοποίηση και παρακολούθηση της νόσου πολύτιμα είναι όργανα όπως η παχυμετρία κερατοειδούς, η λυχνία Javal και το ρεφρακτόμετρο.
Σε περίπτωση που ο πάσχων από κερατόκωνο δεν επιτυγχάνει ικανοποιητική όραση με τα γυαλιά του, η διαθλαστική ανωμαλία διορθώνεται με ειδικούς, σκληρούς, αεροδιαπερατούς φακούς επαφής.
Σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι όπως η κολλαγονική διασύνδεση (crosslinking) και ειδικοί ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι είναι κάποια από τα όπλα που μας παρέχει η επιστήμη για την αναχαίτιση της εξέλιξης της πάθησης.
Σε περίπτωση πολύ προχωρημένου κερατόκωνου η ριζική θεραπεία συνίσταται στη μεταμόσχευση κερατοειδούς.
                      
Στο ιατρικό κέντρο Biolaser διαθέτουμε μεταξύ των άλλων το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα TomeyTMS4 που μας παρέχει πλήρη τοπογραφική ανάλυση του κερατοειδούς θέτοντας έτσι τη διάγνωση του κερατόκωνου και δίνοντάς μας τη δυνατότητα παρακολούθησης (followup) της εξέλιξης της νόσου.
Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 2102011933 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com  

ΤΑ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΑ:

- ΑΘΗΝΑ: Καυταντζόγλου 8, Πατήσια 
-  ΚΗΦΙΣΙΑ: Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά