Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Νοητική υστέρηση και όραση
         
 
Μεγάλος αριθμός παιδιών γενιούνται με προβλήματα στην διανοητική τους ανάπτυξη. Πολλές φορές η κατάσταση αυτή συνοδεύεται με προβλήματα στην όραση. Οι γονείς μπορεί να καταλάβουν τα προβλήματα στην όραση συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν αυτό το διάστημα είναι μεγάλο τότε αυτά τα προβλήματα μπορεί να χαρακτηρίσουν αρνητικά όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού.
 
                                       
 
Αυτό που πρέπει να κάνει ο γονιός που θα ανακαλύψει την ύπαρξη ενός διανοητικού προβλήματος είναι να επικοινωνήσει με ένα οργανωμένο οφθαλμολογικό κέντρο που θα έχει τον εξοπλισμό και την γνώση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των πιθανόν υπαρχόντων οφθαλμολογικών προβλημάτων.
Στο οφθαλμολογικό κέντρο Bio Laser , όπου ασχολούμεθα με τέτοια προβλήματα, υπάρχει ειδικό τμήμα.
Καταρχάς θα γίνει εξέταση για την ύπαρξη διαθλαστικών προβλημάτων , συνεργασίας των ματιών , καλής λειτουργίας του οπτικού νεύρου και της ωχράς κηλίδας , καθαρότητας των διαυγών μέσων του ματιού ( πχ. Θολερότητες κερατοειδούς, καταρράκτης κλπ). Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός που απαιτεί την ελάχιστη συνεργασία εκ μέρους του εξεταζόμενου (ηλεκτρονικό όργανο διαθλασιμετρίας, OCT , HRT, συνοπτοφόρο , ψηφιακή ηλεκτρονική σχισμοειδή λυχνία με ειδικό πρόγραμμα φωτογράφησης προσθίου ημιμορίου και βυθού  κλπ) και μπορεί να αποκαλύψει τα τυχόν υπάρχοντα προβλήματα. Ανάλογα με την φύση του προβλήματος ακολουθεί και η ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.
 
Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να γίνει από τον παιδίατρο αμέσως μετά την γέννηση των παιδιών και αν υπάρχει πρόβλημα τότε θα γίνει παραπομπή στον ειδικό οφθαλμίατρο. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα τότε στο τρίμηνο ή το πολύ στο εξάμηνο πρέπει να γίνει οφθαλμολογική εξέταση από τον οφθαλμίατρο.
Επειδή πολλές φορές για διάφορους λόγους καθυστερούν οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι τα άτομα με νοητική υστέρηση προσέρχονται με αναπτυγμένη κάποιας μορφής αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι). Σε αυτές τις περιπτώσεις , εκτός από την αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να γίνει επανεκπαίδευση της οπτικής λειτουργίας του πάσχοντος.
Στο ιατρικό κέντρο Bio Laser εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων (vision training) . Οι ασκήσεις αυτές γίνονται σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκους.
 Ο αριθμός και το είδος των ασκήσεων καθορίζονται από την φύση της κατάστασης , την ηλικία και το βαθμό συνεργασίας.
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες ,τα αποτελέσματα, ανάλογα και με την φύση και την σοβαρότητα του προβλήματος, είναι πολύ ενθαρρυντικά.
 
 
Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com