Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φάρμακα για χοληστερίνη - στατίνες- και μάτια
         
 
Ο σημερινός τρόπος ζωής δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων να εμφανίζει ψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Η αύξηση αυτή της χοληστερίνης προδιαθέτει μεταξύ άλλων στην δημιουργία αθηρωματικών πλακών και έτσι εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων καθώς και άλλων παθολογικών καταστάσεων που έχουν να κάνουν με την λειτουργία ζωτικών οργάνων (πχ ήπαρ- όπου δημιουργεί λιπώδη διήθηση, στα μάτια κλπ).
Τις περισσότερες φορές, όταν η δίαιτα δεν επαρκεί, χορηγούνται φάρμακα. Τα πιο συνηθισμένα σύγχρονα φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των στατινών.
Όμως η λήψη στατινών είναι συνδυασμένη και με διάφορες παρενέργειες. Ασθενείς που παίρνουν στατίνες, παραπονούνται αρκετές φορές, για μυικές ενοχλήσεις, αίσθημα κούρασης, ακόμα και για διαταραχές μνήμης. Από την άλλη, η υπερβολική μείωση των επιπέδων χοληστερίνης έχει συνδυαστεί με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Επίσης λόγω της μυοπάθειας που προκαλείται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που λαμβάνουν στατίνες, μπορεί να επηρεαστούν και τα μάτια.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό OPHTHALMOLOGY, καταλήγει ότι η λήψη στατινών είναι δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οφθαλμικών προβλημάτων. Τέτοια προβλήματα είναι η διπλωπία (να βλέπουμε διπλά τα αντικείμενα), η πτώση του άνω βλεφάρου του ματιού, ακόμα και η πλήρης αδυναμία να κινήσουμε τα μάτια (οφθαλμοπληγία). Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο μέσος χρόνος εμφάνισης προβλημάτων ήταν 8,3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι η λήψη στατινών δημιουργεί μόνο παρενέργειες. Η μεγάλη ευεργεσία της λήψης αυτών των φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, είναι η ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
Οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες πρέπει να κάνουν τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους για τυχόν παρενέργειες καθώς και έλεγχο του λιπιδαιμικού τους προφίλ.
 
Επίσης πρέπει να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση της υγείας των ματιών του.
 
 
Ποιες αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνω όταν λαμβάνω φάρμακα με στατίνες για τον έλεγχο των παρενεργειών ;
 
Γενική αίματος – αλκαλική φωσφατάση – χρόνος προθρομβίνης – SGOT – SGPT- LDH – γ-GT – CPK – χολερυθρίνη ολική , άμεση , έμμεση- λευκώματα – αλβουμίνες – ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων κ.λ.π.
 
Ποιες αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον έλεγχο του λιπιδαιμικού μου προφίλ;
 
 
Ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια,  HDL,  LDL,  VLDL, Lp(a),  APO- A1, APO B, ηλεκτροφόρηση λιποπρωτεϊνών, αθηρωματικός δείκτης κ.λ.π.
 
 
Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com