Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χοληστερίνη και μάτια
         
 
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ερευνητών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στα ψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και στο οίδημα της ωχράς κηλίδας. Άτομα με ψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν οίδημα της ωχράς , σε σχέση με άτομα με φυσιολογική LDL. Επίσης άτομα με ψηλό λόγο ολικής χοληστερίνης προς HDL (καλή χοληστερίνη) – δηλαδή με ψηλό αθηρωματικό δείκτη- έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα όρασης.

Η έρευνα καταλήγει ότι η ψηλή χοληστερίνη και ιδιαίτερα ο ψηλός αθηρωματικός δείκτης είναι ένας παράγοντας επικινδυνότητας για την ανάπτυξη οιδήματος της ωχράς. Είναι επίσης γνωστό και από άλλες μελέτες ότι η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα προάγει την εμφάνιση παθήσεων των ματιών , όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (ΗΕΩ) ή ακόμη και γλαυκώματος.

Γι αυτό οι εμφανίζοντες ψηλή χοληστερίνη ή ψηλό αθηρωματικό δείκτη πρέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να υποβάλλονται σε τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, με βυθοσκόπηση και έλεγχο της ωχράς κηλίδας με OCT.
 
 
Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com