Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
         
 
Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα  ( αφροδίσια νοσήματα) είναι παθήσεις που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά κύριο λόγο  μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Οι ασθένειες αυτές μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες όπως βακτήρια, σε ιούς, σε παράσιτα , μύκητες (βαλανοποσθίτιδα, αιδοιοκολπίτιδα, ουρηθρίτιδα, τραχηλίτιδα ) κλπ.
Παθήσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενες είναι ακόμη  τα χλαμύδια, η γονόρροια (βλεννόρροια) και η σύφιλη (ωχρά σπειροχαίτη).
Ιογενή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, ο Ιός Έρπητα , το AIDS , ο Human Papillomavirus (HPV)- κονδυλώματα (60 διαφορετικοί τύποι),  και άλλα.
Προσβολή από παράσιτα όπως  η φθειρίαση ( ψείρες ) του εφηβαίου δημιουργεί αρκετά συχνά προβλήματα, οπωσδήποτε σε μικρότερο βαθμό από ότι παλαιότερα.
Άλλο, κοινό, σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα οφειλόμενο σε ένα είδος παρασίτου, είναι οι τριχομονάδες. Την βρίσκουμε αρκετά συχνά ιδιαίτερα σε εξετάσεις κολπικών υγρών καθημερινής ρουτίνας.
Η χρήση προφυλακτικού κατά τις  ερωτικές  σχέσεις προστατεύει σε αρκετά σημαντικό βαθμό τη μετάδοση κάποιων από αυτά τα νοσήματα, χωρίς όμως να μας καλύπτει απόλυτα.
Σε αντίθεση με νεότερης ηλικίας άτομα, μόλις το 30% των  ανδρών και γυναικών ηλικίας 35 έως 44 ετών χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την σύναψη νέας ερωτικής  σχέσης. 
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου  , το 60%  των νεαρών ανδρών και γυναικών που διένυαν τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους, χρησιμοποιούσαν πάντα προφυλακτικό όταν έκαναν για πρώτη φορά έρωτα με το νέο τους σύντροφο.  

Μήπως πάσχω από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα;
Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση που πολλοί άνθρωποι μας κάνουν στα ιατρεία μας. Είναι σύνηθες όταν κάποιο άτομο, ιδιαίτερα μετά από κάποια σεξουαλική επαφή , ιδίως όταν αισθάνεται κάψιμο, τσούξιμο (ιδίως κατά την ούρηση), έκκριση υγρού απο την ουρήθρα,αύξηση των κολπικών υγρών, κοκκινίλα στα γεννητικά όργανα, να ζητήσει την συνδρομή του ειδικού γιατρού.                                            
Αυτό βέβαια είναι πολύ προτιμότερο από το να ζητάμε συμβουλές από «έμπειρους» φίλους και γνωστούς, που τις περισσότερες φορές θα μας ενημερώσουν λανθασμένα.
 
Σ