Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι
         
 

Τι είναι η αμβλυωπία;

Τα μάτια και ο εγκέφαλος συνεργάζονται για να μπορούμε να δούμε. Καθώς το φως μπαίνει στο μάτι διεγείρει τους φωτοϋποδοχείς (κωνία και ραβδία) που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Από εκεί το φως μετατρέπεται σε νευρικό μήνυμα που με τη σειρά του, μέσω του οπτικού νεύρου, φτάνει στον εγκέφαλο  όπου σχηματίζονται οι εικόνες.

Η αμβλυωπία είναι η κατάσταση όπου η όραση σ ένα μάτι είναι μειωμένη γιατί το μάτι και ο εγκέφαλος δεν μπορούν να συνεργαστούν σωστά.

Η εξωτερική εμφάνιση του ματιού είναι κανονική αλλά λειτουργικά υστερεί γιατί ο εγκέφαλος για διάφορες αιτίες προτιμά να βλέπει με το άλλο μάτι. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται κοινά σαν ‘τεμπέλικο μάτι’.

 

Πόσο συχνή είναι η αμβλυωπία;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού των ΗΠΑ ένα 2-3% των παιδιών εμφανίζει το πρόβλημα.

 

Τι προκαλεί την αμβλυωπία;

Είναι πολλές οι αιτίες. Ο στραβισμός, η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός όταν έχουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα 2 μάτια μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία. Υπάρχουν κι άλλες σπανιότερες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία, όπως π.χ. ο καταρράκτης.

 

Πώς θεραπεύεται η αμβλυωπία στα παιδιά;

Από τη στιγμή που αποκαλυφθεί η ύπαρξη αμβλυωπίας τότε ο ειδικά εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη θεραπεία της. Όπλα σε αυτό είναι, ανάλογα με την αιτία της, τα γυαλιά, το κλείσιμο του καλού ματιού, οι ορθοπτικές ασκήσεις- vision training – ασκήσεις πλεοπτικής , καθώς και ασκήσεις που γίνονται με ειδικά προγράμματα σε computer. Όσο πιο νωρίς αποκαλυφθεί το πρόβλημα τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση της θεραπείας.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι η αμβλυωπία σε μεγάλα παιδιά ή ακόμα και σε ενήλικες δεν επιδέχεται θεραπείας. Πρόσφατες μελέτες και παρατηρήσεις από εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα επιδέχονται βελτίωσης ή και θεραπείας.

 

Στο οφθαλμολογικό κέντρο BioLaser, διαθέτουμε τον κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό εξοπλισμό, καθώς και την εμπειρία ώστε να   αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com  

 

 

Σχετικά άρθρα :

                           -Vision therapy -Ορθοπτικές ασκήσεις

                           -Δυσκολία στο σχολείο;

                           -Παιδιά και μάτια