Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πρόσθια ισχαιμική οπτικοπάθεια
         
 
Η ΠΡΟΣΘΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ (Π.Ι.Ο.) αποτελεί την πιο συχνή αιτία αιφνίδιας μείωσης της όρασης σε ασθενείς άνω των 50 ετών.    
 
Το γεγονός αυτό, καθιστά αναγκαία την αναλυτική επιστημονική ενημέρωση του κοινού σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη παθολογική οντότητα.
 
Η αίσθηση της όρασης αποτελεί έναν σύνθετο μηχανισμό κατά τον οποίο η πληροφορία μεταφέρεται από τους οφθαλμούς στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου μέσω των οπτικών νεύρων .
Το κάθε οπτικό νεύρο ξεκινά από τον βυθό του οφθαλμού από έναν ανατομικό σχηματισμό ο οποίος αποκαλείται οπτικός δίσκος και αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό νευρώνων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μετάδοση των οπτικών ερεθισμάτων.
Τα οπτικά νεύρα αιματώνονται από κλάδους των οφθαλμικών αρτηριών – που είναι κλάδοι της έσω καρωτίδος, ενώ ο οπτικός δίσκος , αιματώνεται από μικρούς κλάδους των οφθαλμικών αρτηριών, τα οπίσθια βραχέα ακτινοειδή αγγεία.
Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η παθολογία της Π.Ι.Ο. συσχετίζεται άμεσα με τις διαταραχές στην αιμάτωση του οπτικού δίσκου. Οι διαταραχές αυτές έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη οξυγόνωση του νευρικού ιστού και κατά συνέπεια την βλάβη τμήματος ή και ολοκλήρου του οπτικού νεύρου.
Τέλος, η διαταραχή αυτή της αιμάτωσης, προκαλεί οίδημα του οπτικού δίσκου συχνά συνοδευμένο και με αιμορραγία. Αργότερα το οίδημα και η αιμορραγία θα υποχωρήσουν καταλείποντας ατροφία του οπτικού δίσκου (ωχρότητα οπτικού δίσκου κατά την βυθοσκόπηση).
Αυτό το επεισόδιο επιφέρει στον ασθενή αιφνίδια μείωση της όρασης . Αυτή , λόγω του ότι αφορά τον έναν από τους δυο οφθαλμούς , μπορεί να αποκαλυφθεί αν ο ασθενής καλύψει τον “φυσιολογικό” οφθαλμό .Τότε θα αντιληφθεί θόλωση η σκότωμα της κεντρικής όρασης ή και του περιφερικού οπτικού πεδίου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα επεισόδιο Π.Ι.Ο. δεν προκαλεί πόνο ούτε αλλά συμπτώματα όπως αδυναμία και ζάλη. Επίσης δεν έχει καμιά σχέση με ερυθρότητα και δακρύρροια των οφθαλμών.
Η Π.Ι.Ο. προσβάλει συνήθως άτομα που έχουν εκ γενετής μικρότερους οπτικούς δίσκους από το φυσιολογικό. Τα επεισόδια συμβαίνουν ακόμη όταν υπάρχει απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ασθενείς δε , με σακχαρώδη διαβήτη , δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, λιπίδια, κλπ), υπέρταση καθώς και οι καπνιστές ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου.
Μια ομάδα ασθενών με Π.Ι.Ο. ενδέχεται να πάσχει από αυτοάνοσες φλεγμονές των αρτηριών όπως η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Αφορά κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς που συχνά έχουν συμπτώματα όπως πόνο κατά τη μάσηση ,ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής και ενίοτε επεισόδια παροδικής απώλειας της όρασης κατά το παρελθόν, απώλεια βάρους, ισχυρές κεφαλαλγίες.
Επίσης διερεύνηση χρίζουν οι νεαροί ασθενείς με επεισόδια ημικρανίας.
Κάποιες ειδικές εξετάσεις αίματος όπως ο προσδιορισμός της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) , της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) κλπ είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση των αυτοάνοσων αυτών φλεγμονών.
Οι ασθενείς με Π.Ι.Ο εξωτερικά έχουν οφθαλμούς φυσιολογικής εμφάνισης . Λόγω της έκπτωσης της λειτουργικότητας του οπτικού νεύρου, όμως , οι οφθαλμικές κόρες δεν αντιδρούν φυσιολογικά όταν δέσμη φωτός κατευθύνεται προς τον προσβεβλημένο οφθαλμό . Επίσης η εξέταση του βυθού θα αποκαλύψει οίδημα του οπτικού δίσκου.
Το οίδημα αυτό θα απέλθει μετά από μερικές εβδομάδες ίσως και μήνες καταλείποντας ατροφία του οπτικού δίσκου. Ακόμη μπορεί να παρατηρηθεί μια λέπτυνση των αγγείων του βυθού του οφθαλμού σε σχέση με το το φυσιολογικό.
 
Η εξέταση των οπτικών πεδίων με Αυτόματη Έγχρωμη Ηλεκτρονική Περιμετρία, ο έλεγχος των οπτικών ινών με την εξέταση HRT – Laser Scanning Tomography ή την Οπτική τομογραφία συνοχής- OCT, είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση της βλάβης του οπτικού νεύρου,
 
Οι περισσότεροι ασθενείς με Π.Ι.Ο θα έχουν σχετικά σταθερή όραση.
Το 40% των ασθενών ενδέχεται να έχουν βελτίωση της κεντρικής όρασης σύμφωνα με το πόρισμα τελευταίας επιστημονικής μελέτης.
Δυστυχώς όμως ,οι βλάβες του οπτικού πεδίου, συνήθως, δεν αποκαθίστανται.
Αυτό το γεγονός καθιστά απαραίτητη την συστηματική παρακολούθηση της προόδου της νόσου μέσω ειδικών οφθαλμολογικών εξετάσεων καθώς και μέσω ελέγχου των παραγόντων εκείνων που αυξάνουν τον κίνδυνο νέων επεισοδίων (αρτηριακή πίεση , δυσλιπιδαιμίες , σάκχαρο ,αρτηρίτιδες, κάπνισμα).
 
Είναι επίσης απαραίτητος ο έλεγχος της καλής αιμάτωσης του οφθαλμού μέσα από εξετάσεις αίματος , καθώς και Τρίπλεξ Καρωτίδων και Οφθαλμικών Αρτηριών.
 
Η πιθανότητα προσβολής του άλλου οφθαλμού σε ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί στον ένα ,είναι 20%.
 
 
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδείξει την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης θεραπείας. Η λήψη ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης Π.Ι.Ο στον άλλο οφθαλμό.
Αρμόδιος , όπως σε όλες τις παθήσεις, για την ενδεδειγμένη θεραπεία, είναι ο θεράπων ιατρός σας.
 

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933 και 211 0192839