Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γλαύκωμα, εγκυμοσύνη θηλασμός
         
 

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα φάρμακα για την καταπολέμηση του γλαυκώματος, μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις για το έμβρυο , ή αργότερα για το μωρό που θηλάζει. Αυτό, γιατί τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα, λόγω του ότι είναι μικρομοριακές  ενώσεις , μπορεί εύκολα να περάσουν μέσω του πλακούντα, στην κυκλοφορία του εμβρύου, και αργότερα , μέσω του μητρικού γάλακτος , στο μωρό.

                      

Ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση έχουν όλα τα φάρμακα, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν γίνεται η οργανογένεση  . Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , η πίεση των ματιών μπορεί να αυξηθεί, να παραμείνει στάσιμη ή και να μειωθεί . Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες τις κυήσεως μπορεί να παίζουν ευεργετικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις, όσον αφορά στην πίεση των ματιών.

Τι πρέπει , επομένως να κάνει μια γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση ;

 Η απάντηση εξαρτάται άμεσα , από την κατάσταση και την σοβαρότητα   του γλαυκώματος. Η ύπαρξη  αρρύθμιστης ενδοφθάλμιας πίεσης και προχωρημένων γλαυκωματικών αλλοιώσεων ( μεγάλες βλάβες των οπτικών πεδίων, αλλοιώσεις της ανατομίας του οπτικού νεύρου κλπ)  θα μας κάνει να αποφασίσουμε διαφορετικά από ότι σε μια αρχόμενη κατάσταση με ασήμαντες βλάβες. Σε κάθε περίπτωση , η καλύτερη συμβουλή στην γυναίκα που πάσχει από γλαύκωμα, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των γιατρών της, και ιδιαίτερα του οφθαλμιάτρου της , για την απόφαση της να μείνει έγκυος. Ο θεράπων οφθαλμίατρος, σε συνεργασία και με τον γυναικολόγο, θα αποφασίσει , σταθμίζοντας , όλες τις παραμέτρους,  τα υπέρ και τα κατά , για το τι πρέπει να κάνει, ενημερώνοντας διεξοδικά και συζητώντας το, με  την ασθενή του .

 


Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com