Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drusen κεφαλής Οπτικού Νεύρου
         
 

                           

Τα Drusen είναι σωματίδια από υαλίνη που μερικές φορές, σε παθολογικές καταστάσεις, παρατηρούνται στην κεφαλή του οπτικού νεύρου ( Κ.Ο.Ν.) – optic nerve head.

Αυτή η κατάσταση αφορά στο 1% περίπου του γενικού πληθυσμού. Σε ένα ποσοστό 70% από αυτούς,  Drusen ΚΟΝ παρατηρούνται και στα 2 μάτια. Πιστεύεται ότι τα drusen της ΚΟΝ κληρονομούνται με αυτόσωμο επικρατούντα χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές η πάθηση είναι ασυμπτωματική. Αποκαλύπτεται σε μια τυχαία οφθαλμολογική εξέταση. Μερικές φορές εκδηλώνεται η ύπαρξη των drusen της κεφαλής του οπτικού νεύρου με διαταραχές της όρασης, μείωση της οπτικής οξύτητας και αλλοιώσεις των οπτικών πεδίων.

Απαιτείται διαφορική διάγνωση των drusen της KON από το οίδημα της οπτικής θηλής, που υποδηλώνει πιθανό νευρολογικό πρόβλημα.

Τα drusen της κεφαλής του οπτικού νεύρου με την πάροδο της ηλικίας γίνονται περισσότερο ορατά , από τον οφθαλμίατρο, και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να μας δημιουργήσουν  βλάβες  του οπτικού νεύρου ( πχ ατροφία).

                           

Ο γιατρός που θα αντιληφθεί τα drusen της κεφαλής του οπτικού νεύρου, συνιστά υπερηχογράφημα οφθαλμού ( b-scan) για διαφοροδιάγνωση από το οίδημα της οπτικής θηλής. Επίσης χρειάζεται έλεγχος των οπτικών πεδίων –αυτόματη computerized περιμετρία ( για διαπίστωση αλλοιώσεων των οπτικών πεδίων) , Laser Scanning Tomography για την λεπτομερή μελέτη της δομής και τρισδιάστατη απεικόνιση της κεφαλής του οπτικού νεύρου. Έγχρωμη φωτογράφηση της κεφαλής του Οπτικού Νεύρου μας βοηθά στην διαχρονική συγκριτική  παρακολούθηση της κατάστασης .

                   

Απαραίτητος είναι ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας καθώς και της χρωματικής αντίληψης .  Σε ορισμένες περιπτώσεις , που τα  drusen της κεφαλής του οπτικού νεύρου μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό νεοαγγειακής χοριοειδικής μεμβράνης, θα χρειαστεί φλουοροαγγειογραφικός έλεγχος. Οφθαλμολογική παρακολούθηση για την πάθηση πρέπει να υπάρχει 1 έως 2 φορές τον χρόνο, εκτός αν ο γιατρός σας κρίνει διαφορετικά.

Να σημειωθεί ότι τα drusen της κεφαλής του οπτικού νεύρου αποτελούν διαφορετική κλινική οντότητα από τα drusen του αμφιβληστροειδούς.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com