Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οδηγίες λήψης θυροξίνης (Τ4)
         
 
 

                                          

 Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς τους. Μετά από την διάγνωση προβλήματος στον θυρεοειδή, ο θεράπων γιατρός συνταγογραφεί την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ συχνή είναι η χορήγηση θυροξίνης (Τ4). Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για την σωστή και έτσι αποτελεσματική, λήψη του φαρμάκου.  

1.       Η καθημερινή δόση θυροξίνης θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, συνήθως 30’ πριν το πρωινό γεύμα, διότι έτσι διευκολύνεται η απορρόφησή της.

2.       Μη λαμβάνετε πριν 30’ ή μετά και 30’ φάρμακα, γιατί μπορεί να δρουν ανασταλτικά για την απορρόφηση της θυροξίνης, όπως σίδηρος, βιταμίνες, ασβέστιο, αντιόξινα, ιχνοστοιχεία, μη στεροειδή φλεγμονώδη ή και άλλα φάρμακα. Λήψη σιδήρου επιτρέπεται μόνο τουλάχιστον 4 ώρες μετά τη λήψη θυροξίνης.

3.       Λαμβάνετε συνήθως την καθημερινή σας δόση θυροξίνης μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Εάν μια δόση ξεχαστεί, τότε μπορεί να προστεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάλι με άδειο στομάχι.

4.       Οι λειτουργίες του θυρεοειδούς και η δόση της θυροξίνης, ανάλογα με το υποκείμενο πρόβλημα, θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 6 μήνες, αν ο ασθενής είναι ρυθμισμένος ( ενώ αν αλλάξει η δόση μετά από 3 μήνες), επειδή οι ανάγκες του οργανισμού σε θυρεοειδικές ορμόνες αλλάζουν με το χρόνο, το βάρος, τη λήψη άλλων φαρμάκων και από διάφορους άλλους παράγοντες.

5.       Εάν υπάρξει εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχεται ο θυρεοειδής από την αρχή της. Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι συχνός, γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί αύξηση της δόσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης. Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης η δόση σύντομα να επιστρέφει στην αρχική, την προ της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό με βάση κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

6.       Η χορήγηση θεραπείας με φάρμακα για υψηλή χοληστερίνη, αντιεπιληπτικά, αντιφυματικά, καρδιολογικά, άλλες ορμόνες, κορτιζόνη, οιστρογόνα ή άλλα φάρμακα στην κλιμακτήριο και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων χρειάζεται παρακολούθηση για τη ρύθμιση της δόσης της θυροξίνης μετά από μερικούς μήνες. 

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com