Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πτερύγιο
         
 
Τι είναι;

Το πτερύγιο είναι μια σαρκώδης ανάπτυξη του επιπεφυκότα που επεκτείνεται πάνω στον κερατοειδή. Συνήθως αναπτύσσεται αργά και εάν δεν το αντιμετωπίσουμε είναι δυνατό σιγά σιγά να καλύψει την κόρη του ματιού και έτσι να μην μπορούμε να βλέπουμε.

                                                 

Πως προκαλείται;

Είναι πιο συχνό σε ηλιόλουστες χώρες , όπως η Ελλάδα, και εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους που δουλεύουν στην ύπαιθρο (αγρότες, οικοδόμοι, ψαράδες κλπ) , ή κάνουν σπορ χωρίς προστασία ( σκι, κολύμβηση, ψάρεμα κλπ). Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και τον χρόνιο ερεθισμό που προκαλούν η ξηρή ατμόσφαιρα και η σκόνη που υπάρχει στις ηλιόλουστες χώρες.

Προφύλαξη;

Να αποφεύγουμε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, να φοράμε καπέλα και γυαλιά ηλίου, να χρησιμοποιούμε σταγόνες για την λίπανση και καθαρισμό των ματιών.

Θεραπεία;

Η μονη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του πτερυγίου. Δυστυχώς όμως υπάρχει μεγάλη συχνότητα επανεμφάνισης του πτερυγίου. Γιαυτο αποφασίζουμε επέμβαση όταν:


  • παρατηρούμε αύξηση του μεγέθους του πτερυγίου,

  • εάν πλησιάζει στα όρια της κόρης του ματιού,

  • εάν μειώνει την όραση λόγω ανάπτυξης ανώμαλου αστιγματισμού,

  •  για αισθητικούς λόγους εάν προκαλεί δυσμορφία.


Η πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης του πτερυγίου μειώνεται με την χρήση μιας ειδικής τεχνικής συρραφής του επιπεφυκότα μετά την επέμβαση καθώς και της χρήσης κατά την διάρκεια της επέμβασης μιας ουσίας , της Μιτομυκίνης C.

Πότε χρειάζεται κερατοπλαστική;

Κερατοπλαστική μπορεί να χρειαστεί


  1. εάν υπάρχει πολύ λεπτός κερατοειδικός ιστός που απέμεινε από την προηγηθείσα επέμβαση πτερυγίου και έτσι υπάρχει κίνδυνος διάτρησης του κερατοειδούς κατά την επανεπέμβαση του υποτροπιάσαντος πτερυγίου.

  2. εάν το πτερύγιο έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε να έχει καλύψει την κόρη. Ενδεχόμενη επέμβαση έχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξει ουλή που θα παρεμποδίζει την όραση.


Τι είναι το φλεγμαίνον πτερύγιο;

Πολλές φορές το πτερύγιο ερεθίζεται είτε από μηχανικούς λόγους (σκόνη, τρίψιμο κλπ ) είτε από υπεριώδη ακτινοβολία , είτε από αλεργιογόνα (γύρη, οικιακή σκόνη κλπ) είτε ακόμη και από μικρόβια- συνεπεία μικροβιακής επιπεφυκίτιδας. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν επέκταση και αύξηση του πτερυγίου. Γιαυτο πρέπει να απομακρύνουμε τους παραπάνω παράγοντες , είτε αποφεύγοντας τους, είτε με την χρήση καταλλήλων οφθαλμικών σταγόνων. Στην δε περίπτωση της μικροβιακής φλεγμονής του πτερυγίου είναι σκόπιμο να εντοπίζουμε το αίτιο (με καλλιέργεια οφθαλμικού εκκρίματος) και να προχωρούμε στην ανάλογη θεραπεία με αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη κολλύρια. 

 

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/