Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πάσχετε από αλλεργία; Χρήσιμες πληροφορίες
         
 
 Τα αίτια που προκαλούν τις αλλεργίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. Αυτά είναι πάρα πολλά, όσα και οι ουσίες που μας προκαλούν αλλεργίες. Ενώ η πάθηση εμφανίζεται περισσότερο την άνοιξη, εν τούτοις υπάρχουν πολλές αλλεργίες που είναι ανεξάρτητες από τις εποχές και μας ταλαιπωρούν όλο το χρόνο. 

                                                                         

   Τα πιο συχνά συμπτώματα των αλλεργιών είναι : κόκκινα μάτια, δακρύρροια,   μπούκωμα , φαγούρα και μύτη που τρέχει ,   φτάρνισμα,   βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης μπορεί να εμφανίζουμε δερματικές εκδηλώσεις με φαγούρα, κοκκινίλες και οιδήματα.    

   Πρώτα από όλα να αποφύγουμε τα αίτια της αλλεργίας (αλλεργιογόνα).Γιαυτό πρέπει να εντοπίσουμε τις ουσίες αυτές που μας προκαλούν τις αλλεργίες. Αυτό γίνεται με την λήψη ενός καλού ιστορικού για το ποιες ουσίες ενοχοποιούμε καθώς και των καθημερινών συνηθειών μας (διαβίωσης , ένδυσης , διατροφής μας κλπ)Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι με την βοήθεια ειδικών εξετάσεων να εντοπίσουμε επακριβώς τα αλλεργιογόνα. Οι εξετάσεις αυτές είναι τα Patch test (επιδερμικές δοκιμασίες) και τα RAST test ( ειδικά αντισώματα IgE που βρίσκονται με εξετάσεις αίματος).Στα αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται η οικιακή σκόνη, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ( μικροοργανισμοί που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού) , η γύρη των φυτών, οι τρίχες γάτας , σκυλού κλπ κατοικίδιων, τους μύκητες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα , έντομα, τροφές ,φάρμακα κλπ. Καλός αερισμός των χώρων που ζούμε και κοιμόμαστε , τίναγμα και λιάσιμο των κλινοσκεπασμάτων και των μαξιλαριών, αποφυγή μοκετών ή χαλιών στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, αποφυγή της σκόνης, του καπνίσματος και των καυσαερίων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε όλες τις ουσίες που εντοπίσαμε με τα RAST τεστ ότι μας πειράζουν, Με τα PATCH τεστ εντοπίζουμε , εκτός των άλλων χρώματα , βαφές μαλλιών, αρώματα, καλλυντικά, χρωστικές , κοσμήματα, υφάσματα , λαστιχένια γάντια κλπ που μπορεί να μας προκαλούν αλλεργίες. Ο αλλεργιολόγος, ο δερματολόγος , ο ωτορινολαρυγγολόγος αλλά και ο ενημερωμένος οφθαλμίατρος μπορούν να σας συστήσουν τα RAST test και τα Patch test που πρέπει να κάνετε.


Πως γίνονται τα RAST TEST και τα PATCH TEST;

Τα RAST test γίνονται με μια απλή αιμοληψία σε εξειδικευμένο   μικροβιολογικό εργαστήριο

Τα Patch test γίνονται με την επικόλληση στο δέρμα, συνήθως στην πλάτη, δυο ειδικών αυτοκόλλητων που περιέχουν τα τεστ αλλεργίας. Μετά από 24 έως 48 ώρες με την βοήθεια ειδικών πινάκων διαβάζουμε τα αποτελέσματα.

Με την εντόπιση των ένοχων αλλεργιογόνων , εκτός από την αποφυγή του αιτίου, υπάρχει η δυνατότητα της απευαισθητοποίησης με την βοήθεια ειδικών ενέσεων. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα και έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.   

Χορηγούνται ενέσεις απευαισθητοποίησης με μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου στο οποίο είναι αλλεργικός ο ασθενής . Αυτές γίνονται 4 έως 8 φορές τον μήνα για μια περίοδο αρκετών μηνών. 

Έτσι ο οργανισμός συνηθίζει σιγά σιγά το αλλεργιογόνο για το οποίο γίνεται η απευαισθητοποίηση. 


Κινδυνεύει η ζωή μας από τις αλλεργίες;

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του αναφυλακτικού shock. Ο ασθενής εμφανίζει μεγάλη και επιδεινούμενη δύσπνοια , μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια αισθήσεων και τέλος αν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί θάνατος. Σε ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν αλλεργικό σοκ τότε πρέπει να έχει πάντα μαζί του μια ειδική ένεση αδρεναλίνης(κυκλοφορεί στα φαρμακεία με ειδική αραίωση) . Οι αλλεργικοί ιδιαίτερα στις τροφές και στα τσιμπήματα των εντόμων κινδυνεύουν περισσότερο.

 Συμπερασματικά: εντόπιση των αλλεργιογόνων μέσω ραστ τεστ και πατς τεστ - Αποφυγή των αλλεργιογόνων – Ειδική ένεση αδρεναλίνης και φάρμακα μαζί μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας.

 Για περισσότερες πληροφορίες για τις αλλεργίες   και για ραντεβού για τα RAST test και Patch test τηλεφωνείστε στο 210-2011741