Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γλαύκωμα: « Παράπλευρες απώλειες»
         
 
Όλοι γνωρίζουμε πλέον τις σημαντικές επιπτώσεις στην όραση που έχει το γλαύκωμα .Το γλαύκωμα , ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα , είναι μία από τις βασικές αιτίες τύφλωσης,.

Εκτός από αυτές τις επιπτώσεις στην όραση σημαντικές είναι και οι «παράπλευρες απώλειες» που προκαλούνται εξ αιτίας αυτής της  βλάβης .

                                                          Είναι αναγκαία η αυξημένη ιατρική φροντίδα στα άτομα τρίτης ηλικίας

·          Ο ηλικιωμένος γλαυκωματικός   έχει διπλάσιες πιθανότητες τραυματισμού από πτώση από τους υγιείς συνομηλίκους του.

·          Στο οδήγημα ή το παρκάρισμα του αυτοκινήτου οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος πολλαπλασιάζονται, δεδομένης και της έκπτωσης του περιφερικού οπτικού πεδίου.

·          Τα κατάγματα στο ισχίο ή την λεκάνη είναι 5 φορές συχνότερα

·          Στους μισούς περίπου πάσχοντες είναι απαραίτητη η βοήθεια στη ζωή τους γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους σε ζητήματα της καθημερινότητας ( πχ. Να πάνε στην τουαλέτα , να μαγειρέψουν ή να φτιάξουν ένα ρόφημα, να ξυριστούν κλπ)

·          Τα παραπάνω προβλήματα οδηγούν συχνά αυτούς τους ασθενείς σε γηροκομεία πολύ νωρίτερα από τον υπόλοιπο συνομήλικο πληθυσμό

·          Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης , πράγμα που οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης , σε τριπλάσιο ποσοστό από τους συνομηλίκους τους 

Επειδή , δυστυχώς , το γλαύκωμα δεν δίνει συμπτώματα ( πόνο , θάμπωμα, μείωση της όρασης κλπ) παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, πρέπει να εξεταζόμαστε τακτικά από τον οφθαλμίατρο μας και ιδιαίτερα

1.       εάν έχουμε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος

2.       εάν είμαστε πάνω από 40 ετών

3.       εάν πάσχουμε από μυωπία , θυρεοειδή , υπέρταση ή υπόταση , αναιμία, προβλήματα κυκλοφορικού

4.       εάν έχουμε υποστεί τραυματισμό στο μάτι

5.       εάν κάνουμε μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης

Ο γιατρός μας σε αυτές τις περιπτώσεις θα μας συστήσει να κάνουμε μερικές ανώδυνες εξετάσεις όπως:

Τονομέτρηση   ( μέτρηση της πίεσης του ματιού) , παχυμετρία κερατοειδούς, Γωνιοσκοπία , Βυθοσκόπηση με έγχρωμη φωτογράφηση του οπτικού νεύρου, έλεγχο των οπτικών πεδίων ( κατά προτίμηση αυτόματη έγχρωμη computerized περιμετρία) , απεικόνιση και σύγκριση στο βάθος του χρόνου των οπτικών ινών του οπτικού νεύρου ( LaserScanningTomography), Τρίπλεξ καρωτίδων και οφθαλμικών αρτηριών για τον έλεγχο της καλής αιμάτωσης του οφθαλμού.

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/