Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τατουάζ και όραση
         
 
 

Ολοένα και περισσότεροι, ιδίως νέοι, κάνουν τατουάζ, με διάφορα σχήματα και σε διάφορα σημεία του σώματος.
Είναι πλέον μια μόδα που τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις.

Είναι, όμως,  ακίνδυνο το τατουάζ;

 

                            


Πολλοί, νέοι κυρίως,  αντιμετωπίζουν το δίλημμα να συμβαδίσουν με την μόδα και να  «στολίσουν» με τατουάζ  το δέρμα τους ή όχι.

Μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος για τατουάζ είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που περικλείει.

Οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται τόσο από την βελόνα (κίνδυνοι ηπατιτίδων β και c , AIDS) όσο και από το μελάνι.

To μελάνι πρέπει να είναι και αυτό μίας χρήσης, αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν από τον ένα στον άλλο ηπατίτιδες ή και Aids.

Μία πολύ σημαντική πιθανότητα είναι η ανάπτυξη μεγάλης αλλεργίας σε συστατικά της μελάνης.

Αυτή η αλλεργική αντίδραση σε συστατικά της μελάνης έχει οδηγήσει ανθρώπους σε νοσοκομεία με κίνδυνο για την ζωή τους από αλλεργικό σοκ.

Γιαυτό σκεφτείται πολύ καλά όλα τα παραπάνω αν αποφασίσετε να κάνετε τατουάζ.

Στον οφθαλμό έχουν περιγραφεί από ερευνητές οφθαλμιάτρους  περίπτωσεις οπίσθιας ραγοειδίτιδας (φλεγμονή του εσωτερικού του ματιού) με αγειίτιδα του αμφιβληστροειδούς μετά από διενέργεια εκτεταμένων τατουάζ.
Σε μία από αυτές, από οφθαλμιάτρους στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης αναφέρεται η περίπτωση ενός νεαρού άνδρα που εμφάνισε προβλήματα στην όραση μετά από τατουάζ.

 

 "Ο ασθενής, ηλικίας 21 ετών,   προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία της Λωζάννης με θάμβος οράσεως και μείωση της οπτικής οξύτητας και από τους δυο οφθαλμούς. Ο ασθενής έφερε μόνιμα εκτεταμένα τατουάζ διαφόρου χρώματος, τα οποία κάλυπταν το τριχωτο της κεφαλής, τον κορμό και τα άνω δυο άκρα. Η διενέργεια των τατουάζ είχε ξεκινήσει προ 6 ετών και ολοκληρώθηκε προοδευτικά.


Η τεχνική πραγματοποίηση μόνιμου τατουάζ στηρίζεται στη χρήση ενός ηλεκτρομαγνήτη, που μετακινεί τη βελόνα σε διάφορες κατευθύνσεις, ενώ το μελάνι και οι χρωστικές να εναποτίθενται στο έσω στιβάδες του δέρματος. Η διαδικασία του τατουάζ με τη χρήση της βελόνας αποτελεί ένα συχνο τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας B και C καθώς και άλλων ιώσεων μεταδιδόμενων δια της αιματικής οδού. Η πιθανότητα ιογενούς μετάδοσης και λοίμωξης μετά τη διενέργεια μόνιμων τατουάζ, έχει τονιστεί στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Πρόσφατα, περιγράφτηκε η πιθανή πρόκληση ενδοφθαλμίτιδας από Candida μετά από τοποθέτηση τατουάζ σε ασθενή που υπέστη σπληνεκτομή.

Είναι γνωστό ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ προκαλούν ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και κυτταρική λύση μετά από φαγοκυττάρωση.
Η ενδοδερμική εξ άλλου ένεση, σε πειραματικά μοντέλα, ουσιών όπως η μελανίνη, interphotoreceptor retinoidbinding protein και S-antigen έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν σοβαρή οπίσθια ραγοειδίτιδα.

Επίσης περιστατικό σοβαρής αγγειίτιδας άνω άκρου στην περιοχή διενέργειας μόνιμου τατουάζ έχει περιγραφεί σε φορέα ηπατίδας C με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος ανάπτυξης της αγγειίτιδας πρέπει να αναφέρεται σε άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμα τατουάζ." (Οφθαλμολογικά Χρονικά 4/2004)