Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σύνδρομο Down και προβλήματα ματιών
         
 
Τι είναι το σύνδρομο Down;
 
Το σύνδρομο Down ή τρισωμία 21 , οφείλεται σε μια γενετική ανωμαλία στο χρωμόσωμα 21.  
Ένα παιδάκι στα 600-700 που θα γεννηθούν θα πάσχει από σύνδρομο Down
Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν αυξημένη , αρχικά, θνητότητα. Το 30% θα πεθάνει τον πρώτο χρόνο της γέννησης, και το 50% μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Τα υπόλοιπα άτομα θα έχουν το προσδόκιμο επιβίωσης όλου του υπολοίπου γενικού πληθυσμού.
Η κυρία αιτία της πρόωρης θνητότητας των πασχόντων από σύνδρομο Down, είναι συγγενείς καρδιαγγειακές ανωμαλίες. Άλλες αιτίες είναι αναπνευστικές λοιμώξεις, επιληψία, λευχαιμία κλπ.
Η συχνότητα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που θα γεννηθούν με σ. Down είναι περίπου 50-50, με μια ελαφριά υπεροχή των αγοριών.
Η πιθανότητα γέννησης ατόμου με σ. Down, μεγαλώνει όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Χαρακτηριστικά, το ποσοστό γέννησης ατόμου με σ. Down είναι:
Για έγκυες από 20 ετών και κάτω : 1 στις 2500 , ενώ από 45 ετών και άνω 1 στις 55.
                                  
Οφθαλμολογικά προβλήματα σε πάσχοντες από Σύνδρομο Down 
Πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα συνοδεύουν τους πάσχοντες από σ. Down. Μερικά από αυτά είναι ανωμαλίες βλεφάρων, ( όπως επίκανθος, βλεφαρίτιδα, βλεφαροεπιπεφυκίτιδα, χαλάζιο), διαθλαστικές ανωμαλίες, (πολλές φορές με ψηλούς βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού), καθώς και αμβλυωπία, νυσταγμός, στραβισμός, εκτασία κερατοειδούς, κερατόκωνος, κερατόσφαιρα, κηλίδες του Brushfield, καταρράκτης, γλαύκωμα καθώς και ανωμαλίες του αμφιβληστροειδούς και των αγγείων του. 
Τι πρέπει να κάνει ο κηδεμόνας του πάσχοντος από σ. Down;
Όσον αφορά στα μάτια , τα παραπάνω προβλήματα, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστούν. Ο βαθμός της αντιμετώπισης , βέβαια, εξαρτάται από την βαρύτητα της πάθησης, το επίπεδο συνεργασίας του ασθενούς και το πόσο νωρίς θα διαγνωστούν αυτά. Για παράδειγμα η ύπαρξη αμβλυωπίας μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί η αιτία πρόκλησης( πχ. Στραβισμός, υψηλό διαθλαστικό πρόβλημα, ανισομετρωπία, κερατόκωνος, συγγενής καταρράκτης κλπ). Πολλές περιπτώσεις αμβλυωπίας, σε άτομα με σχετικά καλό επίπεδο συνεργασίας, αντιμετωπίζονται με ειδικές ορθοπτικές ασκήσεις. Η ύπαρξη γλαυκώματοςδιαγιγνώσκεται με ένα ειδικό οφθαλμολογικό έλεγχο (τονομέτρηση, HRT, OCT, οπτικά πεδία , παχυμετρία κερατοειδούς). Ο καταρράκτης, που είναι πολύ συνήθης, αν εμποδίζει την όραση, πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Ο στραβισμός παρατηρείται σε ένα 20% των πασχόντων από σ. Down και μπορεί να διαγνωστεί από ένα έμπειρο οφθαλμίατρο που θα προτείνει και την καλύτερη αντιμετώπιση. Ο κερατόκωνος μπορεί να διαγνωστεί με τοπογραφία κερατοειδούς.
          
Γενικά , λόγω της πληθώρας των οφθαλμολογικών προβλημάτων, πρέπει να υπάρχει μια τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση.
Στο BioLaser διαθέτουμε την γνώση και τον εξοπλισμό για την εξέταση, διάγνωση και αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών προβλημάτων σε άτομα πάσχοντα από σύνδρομο Down,
 
Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com