Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εκφύλιση ωχράς – Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς (ΗΕΩ)
         
 

 Εκφύλιση ωχράς – Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς (ΗΕΩ)


 Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχρας (ΗΕΩ) είναι μια από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης που προσβάλλει τον ηλικιωμένο λευκό πληθυσμό. Είναι σχετικά σπάνια σε άλλες φυλές. Η πάθηση αυτή είναι πολύ σοβαρή γιατί προσβάλλει την κεντρική όραση ενώ αφήνει ανέπαφη την περιφερική όραση. Η ΗΕΩ προσβάλλει περίπου το 25-30% του λευκού πληθυσμού άνω των 75 ετών.


Η ακριβής αιτία δεν έχει αποκαλυφθει. Υπαρχουν όμως ισχυρότατες ενδείξεις  για γενετική συσχέτιση της πάθησης. Η ΗΕΩ φαίνεται να συσχετίζεται με την εμφάνιση εναποθέσεων , που ονομάζονται drusen, στον οπίσθιο πόλο του αμφιβληστροειδούς και κυρίως στην περιοχή της ωχρας κηλίδας. Για την εμφάνιση της πάθησης ενοχοποιούνται , σαν παράγοντες κινδύνου, το κάπνισμα, η υπέρταση, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η υπερμετρωπία και φυσικά η κληρονομικότητα.


Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι της ΗΕΩ : Ο Ξηρός τύπος και ο Υγρός. Το 70% των περιπτώσεων ανήκει στον ξηρό τύπο ΗΕΩ και το υπόλοιπο 30% στον υγρό. Πιο σοβαρός είναι ο υγρός τύπος που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες λόγω της ανάπτυξης μια νεοαγγειακής μεμβράνης. Πολλές φορές η ξηρά μορφή ΗΕΩ μπορεί να μετατραπεί στην , πιο επικίνδυνη για την όραση , υγρά. Για αυτό χρειάζεται παρακολούθηση για να εντοπίσουμε έγκαιρα την μετατροπή της ξηράς σε υγρή. Ένα πολύ εύκολο τεστ είναι το Amsler test που μπορεί να μας διαγνώσει με απλό τρόπο την ύπαρξη κάποιου προβλήματος στην ωχρά κηλίδα.    


                        



Διαθέτουμε  πολλά όπλα στην πάλη μας για την αντιμετώπιση της ΗΕΩ. Πρωταρχική προσπάθεια μας είναι η εξάλειψη, όσο είναι δυνατόν, των παραγοντων που προάγουν την πάθηση. Έτσι πρέπει να μην καπνίζουμε, να ρυθμίσουμε καλά την αρτηριακή μας πίεση, να αποφεύγουμε την έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία με την χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου, και να εξετάζουμε συχνά τα μάτια μας. Ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν συγγενείς με ΗΕΩ είναι σκόπιμο να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρο τους , αναφέροντας του το πρόβλημα της ΗΕΩ που αντιμετωπίζουν  οι συγγενείς τους. Διατροφικά, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος, να τρώμε φρούτα και κυρίως λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καροτινοειδή, να αποφεύγουμε τα λίπη. Εάν χρειαστεί ο οφθαλμίατρος θα σας συνταγογραφήσει ειδικές βιταμίνες με αντιοξειδωτικά , καροτινοειδή , λουτείνη, ιχνοστοιχεία κλπ , καθώς και βελτιωτικά της μικροκυκλοφορίας.

Σήμερα, μπορούμε και με εξειδικευμένα μέσα, όπως η
Laser scanning tomographyretina , το OCT-Οπτική τομογραφία συνοχής,το οπτικό πεδίο- πρόγραμμα M2X, η βυθοσκόπηση- φωτογράφηση βυθού , η φλουοραγγειογραφία, να διαγνώσουμε έγκαιρα την πιθανότητα ανάπτυξης ΗΕΩ. Επειδή η πάθηση σχετίζεται άμεσα και με την καλη αιματωση του οφθαλμού πρέπει να φροντίσουμε , εκτός από την διακοπή του καπνίσματος , την ρυθμιση της υπέρτασης και την καλη καρδιακή λειτουργία, να έχουμε καλά επίπεδα χοληστερόλης και λοιπών λιποειδών στο αίμα. Με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας των υπερήχων μπορούμε να κάνουμε Τριπλεξ καρωτίδων και Τριπλεξ οφθαλμικών αρτηριών προκειμένου να διορθώσουμε τυχόν παθολογικά ευρήματα.


Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπείες με ειδικά laser (φωτοδυναμική θεραπεία) προκειμένου να εμποδίσουμε την περαιτέρω εξέλιξη της ΗΕΩ με αισιόδοξα αποτελέσματα. Επίσης νέες θεραπείες με την χορήγηση νέων ουσιών (π.χ. Macugen therapy) χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, παρά το μειονέκτημα της αναγκαιότητας της συχνής επανάληψης. Πρόσφατα ενθαρρυντικές πειραματικές εφαρμογές γίνονται με ένα μικροτσίπ στις ΗΠΑ


Εν κατακλείδι , όλοι μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ΗΕΩ πρέπει:



1. Να μην καπνίζουμε


2 .Να φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλο


3. Να ρυθμίζουμε σωστά την αρτηριακή πίεση μας


4. Να μην καταναλώνουμε λιπαρά


5. Να καταναλώνουμε άφθονα σκούρα πράσινα λαχανικά


6. Να παίρνουμε τα φάρμακα που μας συνιστά ο γιατρός μας


7. Να μην παραλείπουμε τις οδηγίες,  επισκέψεις και τις εξετάσεις που μας συνιστά ο οφθαλμίατρος μας.


 


Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933 και 211 0192839

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/