ΤΕΧΝΗΤΗ ΟΡΑΣΗ – ΒΙΟΝΙΚΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ…Ο,ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ
Μέχρι στιγμής, η δυνατότητα της οφθαλμολογίας να βοηθήσει άτομα με πολύ σοβαρές εγκατεστημένες βλάβες της ωχράς κηλίδας ή του οπτικού νεύρου, ήταν πολύ περιορισμένη.
Οι έρευνες προσφάτως έχουν ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τεχνογνωσίας που αφορά σε εξειδικευμένες συσκευές, την εξέλιξη μικροχειρουργικών τεχνικών εμφύτευσης των συσκευών αυτών στον οφθαλμό και την πειραματική απόδειξη ότι οι συσκευές αυτές είναι καλώς ανεκτές από τον ανθρώπινο οφθαλμό.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εταιρίες οι οποίες έχουν εμφυτεύσει επιτυχώς αμφιβληστροειδικές συσκευές σε ανθρώπους.
Το FDA στις ΗΠΑ έδωσε πρόσφατα έγκριση σε μία από τις εταιρίες αυτές να συμπεριλάβει 20 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (ΜΑ) σε μία τριετούς διάρκειας έρευνα για τη συσκευή Argus 2 Retinal Implant.
Το Argus 2 αποτελείται από 60 ηλεκτρόδια που συνδέονται στον αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται με μια εξωτερική κάμερα η οποία είναι προσαρτημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως κι ένα ειδικό σύστημα video. Τα δεδομένα από την κάμερα μεταδίδονται ασύρματα και σε πραγματικό χρόνο στο εμφύτευμα, παρέχοντας στον ασθενή ένα βασικό επίπεδο όρασης.
Στον έλεγχο του 1ου 6μήνου παρακολούθησης 17 ασθενών στους οποίους είχε εμφυτευθεί το Argus 2 σε κέντρα ερευνών των ΗΠΑ και του Μεξικό, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση όσον αφορά την αίσθηση του χώρου, την ανίχνευση κίνησης, τον προσανατολισμό και τη δυνατότητά τους να κινούνται στο χώρο.
Σε ένα κέντρο ερευνών στη Γαλλία, μετά από ένα έτος εμφύτευσης της συσκευής σε 4 ασθενείς, παρατηρήθηκαν τα εξής: οι ασθενείς αυτοί μπορούν αδρά να αναγνωρίσουν κάποια αντικείμενα και να περπατήσουν πάνω σε μία λευκή γραμμή στο έδαφος.
Αναφέρεται ότι με την πάροδο του χρόνου τα αποτελέσματα στους υποβεβλημένους στην εμφύτευση ασθενείς θα είναι περισσότερο ενθαρρυντικά γιατί ο εγκέφαλος σταδιακά «μαθαίνει να βλέπει» με τη συσκευή αυτή.
Το Learning Retinal Implant System είναι ένα επαμφιβληστροειδικό εμφύτευμα αποτελούμενο από 50 ηλεκτρόδια, ειδικά γυαλιά οράσεως με ενσωματωμένη μικροκάμερα και σύστημα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, καθώς και μία ειδική συσκευή που φοριέται στη μέση του ασθενούς.
Πρώιμα τεστ σε ασθενείς με ΜΑ έδειξαν ότι η συσκευή αυτή είναι καλά ανεκτή και ασφαλής. Μετά τους 6 πρώτους μήνες εμφύτευσης, οι ασθενείς ήταν σε θέση να διακρίνουν αδρά κάποια αντικείμενα, να αντιλαμβάνονται το φως και να αναγνωρίζουν κάποια απλά σχήματα.
Εντατικότερες μελέτες πάνω σε αυτό το σύστημα γίνονται αυτή τη στιγμή σε αρκετά ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, και τα πρώτα αποτελέσματα αναφέρεται ότι είναι θετικά, χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια ειδικότερη ανακοίνωση.
Μία ακόμη συσκευή περιλαμβάνει 1500 φωτοδιόδια σε ένα νέο επαμφιβληστροειδικό τσιπ. Ο πυρήνας του τσιπ αποτελείται από ένα μικροτσίπ διαμέτρου 3 mm που περιέχει 1500 φωτοευαίσθητους υποδοχείς και ηλεκτρόδια. Το μικροτσίπ συνδέεται ασύρματα με μία εξωτερική συσκευή ενεργειακής υποστήριξης, εμφυτευμένη ενδοδερμικά.
Σε 11 ασθενείς με ΜΑ έγινε εμφύτευση του τσιπ επιτυχώς χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές. Οι ερευνητές εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από τη δυνατότητα του εμφυτεύματος να αποκαθιστά «χρήσιμη όραση» σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων αποκτήθηκε οπτική οξύτητα ανώτερη του ορίου της νομικής τύφλωσης.
Το ASR (Artificial Silicone Retina) μικροτσίπ είναι μία συσκευή που αποτελείται από 5000 μικροφωτοδιόδια, κάθε ένα από τα οποία ερεθίζει ένα ξεχωριστό ηλεκτρόδιο. Τα μικροφωτοδιόδια είναι εμφυτευμένα κάτω από τον αμφιβληστροειδή με σκοπό να μετατρέπουν την φωτεινή ενέργεια σε ηλεκτροχημικές ώσεις οι οποίες ερεθίζουν τα εναπομείναντα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Αποτέλεσμα του ερεθισμού αυτού είναι η έκλυση κάποιων ειδικών νευροτροφικών παραγόντων από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Το γεγονός αυτό είναι και το μεγαλύτερο ευεργέτημα των ασθενών από το ASR μικροτσίπ.
Το ASR μικροτσίπ έχει εμφυτευθεί μέχρι στιγμής σε 42 ασθενείς με ΜΑ. Τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με βελτίωση της οπτικής οξύτητας, της χρωματικής αντίληψης και των οπτικών πεδίων.
Η τεχνητή όραση είναι ένα πεδίο μελέτης και εντατικών επιστημονικών ερευνών όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Στο site μας θα ενημερώνεστε για ό,τι νεότερο αφορά τον τομέα αυτό.
Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.
Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια. Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.
e-mail: vaspap2010@gmail.com
|