Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επιπλοκές Μ.Α.
         
 

Η ΜΑ ( Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια) είναι μια σοβαρή , για την όραση, κατάσταση που μπορεί να επιπλεχθεί και από άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι ο καταρράκτης, το οίδημα της ωχράς κηλίδος καθώς και φλεγμονώδης αντίδραση ιδίως του υαλώδους.
 
Ο καταρράκτης
 
Ο καταρράκτης προσβάλει συνήθως τους πάσχοντες από ΜΑ κατά το μεσαίο στάδιο της εξέλιξης της νόσου. Εντοπίζεται συνήθως στο κεντρικό οπίσθιο υποκαψικό μέρος του κρυσταλλοειδούς φακού , ενώ ο πυρήνας παραμένει διαυγής. Παρόλο που ο καταρράκτης δεν καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, η εντόπιση του καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την όραση του πάσχοντος ατόμου. Λόγω του περιορισμού του κεντρικού οπτικού πεδίου , οι καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Η θεραπεία αυτής της κατάστασης αντιμετωπίζεται με φακοθρυψία και αντικατάσταση του θολωμένου φακού με έναν νέο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό .
                   
Οίδημα ωχράς κηλίδος
 
Το οίδημα της ωχράς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση της όρασης. Η διάγνωση της κατάστασης μπορεί να γίνει με την εξέταση της Οπτικής Τομογραφίας Συνοχής – OCT. Επομένως σε πολλές περιπτώσεις ο πάσχων από ΜΑ νομίζει ότι η μείωση της οπτικής του οξύτητας μπορεί να οφείλεται σε αυτή καθαυτή την ΜΑ , ενώ μπορεί να φταίει η συγκεκριμένη συνυπάρχουσα επιπλοκή. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει θεραπεία. Η θεραπεία αυτή συνήθως είναι φάρμακα του τύπου της ακεταζολαμίδης. Τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές είναι ικανοποιητικά. Βέβαια ο μόνος αρμόδιος είναι ο θεράπων οφθαλμίατρος.
 
Φλεγμονώδεις αντιδράσεις
 
Οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις αφορούν κυρίως το υαλώδες και πολλές φορές συνυπάρχουν με οίδημα της ωχράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν εξιδρωματικές εναποθέσεις , κυρίως στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κρυοθεραπεία ή θεραπεία με Laser για την απορρόφηση των εξιδρωμάτων.
 
Γλαύκωμα και Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια
 
Δεν έχει βρεθεί κάποια συσχέτιση προδιάθεσης ανάπτυξης γλαυκώματος στους πάσχοντες από ΜΑ. Όμως , όπως συμβαίνει σε πολλές σοβαρές παθήσεις, η προσοχή μας μπορεί να διαλάθει από άλλες σοβαρές παθήσεις όπως είναι το Γλαύκωμα.
Είναι , δυστυχώς, συνηθισμένο πάσχοντες από ΜΑ, να νομίζουν ότι βιώνουν μια παγιωμένη κατάσταση και έτσι να παραμελούν τα συνήθη τακτά οφθαλμολογικά τσεκ άπ . Έτσι μπορεί να διαφύγει ένα συνυπάρχον γλαύκωμα, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση , λόγω καταστροφής των οπτικών ινών. Γιαυτό ο πάσχων από ΜΑ θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικούς γλαυκωματικούς ελέγχους (HRT – Laser Scanning Tomography, Οπτικά πεδία , Τονομέτρηση κλπ).
Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί εκτός των άλλων, σε περίπτωση που η ελπιδοφόρα μέθοδος υποκατάστασης ενός βαθμού όρασης με την τοποθέτηση μικροτσίπ, μπει στην κλινική πρακτική, απαιτείται καλή λειτουργική κατάσταση των οπτικών ινών και συνολικά της οπτικής οδού.
 
Στο οφθαλμολογικό κέντρο BioLaser διαθέτουμε την γνώση και τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό για τους παραπάνω ελέγχους.
 
                               
  
Θεραπεία ΜΑ (Μελαγχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας)
 
Δυστυχώς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για την ΜΑ, μέχρι σήμερα. Πολλά επιστημονικά ιδρύματα , στο εξωτερικό, έχουν απομονώσει μερικά γονίδια, που φαίνεται να συνδέονται με την νόσο. Υψηλές δόσεις βιταμινών (Α, ιχνοστοιχείων κλπ) φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά πάνω στην νόσο.
 
 
 
 Πρόσφατες έρευνες
 
 
 
 
Επιστήμονες από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins αναπτύσσουν ένα μικρο-υπολογιστή με την μορφή ενός μικροτσίπ. Αυτόκαλείται Multiple-unit Artificial Retina Chipset (MARC). Εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή και ακολούθως στέλνει εικόνες στον εγκέφαλο, που λαμβάνονται από μια μικροκάμερα που είναι τοποθετημένη στα γυαλιά του ασθενούς.
           
Επίσης η εταιρία Optobionics, στις ΗΠΑ, αναπτύσσει ένα μικροτσίπ, - τεχνητός σιλικονούχος αμφιβληστροειδής (artificial silicon retina, ASRs)- εμφυτευόμενο στον αμφιβληστροειδή. Και οι δύο αυτές μέθοδοι, μαζί με παράλληλες που γίνονται στην Ευρώπη, είναι ακόμα στην φάση του πειράματος και δεν έχουν ακόμη μπει στην ευρεία χρήση τους. Όλες αυτές οι μέθοδοι απαιτούν την καλή κατάσταση και λειτουργία των οπτικών οδών , για την μεταφορά και την τελική επεξεργασία του ερεθίσματος στον εγκέφαλο.
 Οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει ακόμη τις έρευνες πάνω σε γονιδιακές θεραπείες, με βλαστοκύτταρα κλπ , χωρίς μέχρις στιγμής όμως να έχουμε βρει κάποια θεραπεία ακόμη.
 
 
 

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.
Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια. Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.
e-mail: vaspap2010@gmail.com