Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τι είναι το οπτικό πεδίο;
         
 

Τι είναι το οπτικό πεδίο;



το οπτικό πεδίο είναι ότι περιβάλλεται γύρω μας όταν κοιτάμε ευθεία μπροστά.


Πώς γίνεται η εξέταση  ;



Η εξέταση του οπτικού πεδίου  ,  στο ιατρικό κέντρο BioLaser,  γίνεται   με αυτόματο μηχάνημα (αυτόματη έγχρωμη ηλεκτρονική  περιμετρία). Είναι μια τελείως ανώδυνη, αβλαβής, χωρίς ακτινοβολία ,  εξέταση.Ο ασθενής καθισμένος αναπαυτικά μπροστά σε μία οθόνη και προσηλώνοντας σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αποκρίνεται σε διαφορετικής φωτεινότητας και μεγέθους λάμψεις που εμφανίζονται μέσα σε αυτό τον φωτεινό θόλο, πατώντας ένα κουμπί που του δίνουμε να κρατά. Τα φωτεινά ερεθίσματα εμφανίζονται κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης γίνεται ειδική επεξεργασία από το κομπιούτερ και έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα διάγραμμα με χρώματα. Ξεκινώντας από το κίτρινο (που είναι το φυσιολογικό , το πράσινο (αρχόμενες αλλοιώσεις) , το κεραμιδί (πιο προχωρημένες) ,το μωβ ,  μέχρι το μαύρο (που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σε εκείνο το σημείο αντίληψη φωτός), έχουμε ένα διάγραμμα που μπορεί να γίνει κατανοητό ακόμη και από τον μη ειδικό ασθενή.  Η εξέταση γίνεται ξεχωριστά σε κάθε  μάτι  , έτσι ώστε να εξετασθεί αναλυτικά το οπτικό πεδίο  κάθε ματιού. Ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να προσηλώνει σε ένα κεντρικό σημείο του θόλου. Μόλις αντιλαμβάνεται κάποιο φωτεινό ερέθισμα (φωτεινότερο σημείο από τον θόλο) τότε ο ασθενής κτυπά ένα κουμπί που κρατά στο χέρι του.   Ειδικά προγράμματα  του υπολογιστή του μηχανήματος    ελέγχουμε το οπτικό πεδίο  με μεγάλη αξιοπιστία ενώ  ελέγχουμε παραμέτρους για την προσοχή του ασθενούς και κατά συνέπεια για την αξιοπιστία της εξέτασης. Στον ίδιο υπολογιστή καταχωρείται στην μνήμη του σκληρού δίσκου, η εξέταση για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της πάθησης, συγκρίνοντας την με μελλοντικές εξετάσεις.


Σε τι χρειάζεται και σε ποιες ασθένειες γίνεται;

Το οπτικό πεδίο είναι από τις πιο βασικές εξετάσεις για την διάγνωση και  παρακολούθηση του γλαυκώματος .Ακόμα  γίνεται σε νευρολογικές παθήσεις ή και άλλες παθήσεις με σκοπό να διερευνήσουμε την λειτουργικότητα της οπτικής οδού. Οι κυριότερες ασθένειες είναι η κατά πλάκας σκλήρυνση, η οπτική νευρίτιδα, η ισχαιμική οπτικοπάθεια, αδενώματα ή όγκοι υποφύσεως , τα τραύματα, οι όγκοι εγκεφάλου, το εγκεφαλικό   κ.α.  Το οπτικό πεδίο γίνεται σε ασθενείς με   παθήσεις  του χοριοειδή ή και αμφιβληστροειδή χιτώνα. Επίσης  χρησιμεύουν στη διάγνωση  και την πορεία της νόσου σε συνδυασμό και με άλλες ειδικές εξετάσεις όπως η φλουοραγγειογραφία ή το Laser scanning tomography. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, στις φλεγμονές του χοριοαμφιβληστροειδή , στους όγκους του χοριοειδούς, στην υψηλή μυωπία, στις αγγειακές παθήσεις  ( αποφράξεις φλεβών και αρτηριών) του αμφιβληστροειδούς.


Πόσο τακτικά πρέπει να κάνω την εξέταση των οπτικών πεδίων;


Σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρος είναι αρμόδιος για να καθορίσει το πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται η εξέταση. Γενικά, για την παρακολούθηση του γλαυκώματος, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε εξάμηνο. Από πολλούς οφθαλμιάτρους εκφράζεται η άποψη ότι το οπτικό πεδίο πρέπει να ελέγχεται , εκτός από τις ύποπτες περιπτώσεις και προληπτικά σε άτομα άνω των 40 ετών. Όπως στον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο έχει καθιερωθεί η εξέταση του έγχρωμου υπερηχογραφήματος καρδιάς (τρίπλεξ), έτσι και στον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο και ιδιαίτερα όταν υπάρχει η υποψία παθήσεων όπως το γλαύκωμα, ο οφθαλμίατρος είναι αρμόδιος για να  συνιστά τον έλεγχο των οπτικών πεδίων.


                               

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΣΤΕ ΣΤΟ 6946738344