Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επηρεάζει η Υπέρταση το γλαύκωμα;
         
 



Σύμφωνα με επιστημονικες μελέτες η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα στο γλαύκωμα . Πιθανόν με ένα μηχανισμό αύξησης της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού του ματιού, λόγω της αυξημένης σρτηρισκής πίεσης, έχουμε άνοδο της ενδοφθάλμιας πίεσης και έτσι επιδείνωση του χρόνιου απλού γλαυκώματος (ΧΑΓ). Επίσης η αρτηριακή υπέρταση προάγει την αγγειακή σκλήρυνση και έτσι επιδεινώνεται η αιμάτωση του οφθαλμού με αποτέλεσμα χειροτέρευση των γλαυκωματικών βλαβών.
                                               

 
Εφόσον το γλαύκωμα προσβάλει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και την ίδια ηλικιακή ομάδα προσβάλλει περισσότερο η υπέρταση βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης για την πορεία του γλαυκώματος.

Είναι καθήκον λοιπόν του οφθαλμιάτρου , πέραν των ενδεδειγμένων οφθαλμολογικών εξετάσεων για το γλαύκωμα, την θεραπευτική αντιμετώπιση ( με φάρμακα, laser ή επέμβαση) να συνιστά στους γλαυκωματικούς ασθενείς την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης να μην διστάζει να δίνει συμβουλές και οδηγίες για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών , διακοπής του καπνίσματος, απώλειας βάρους και άσκησης. Αυτές οι οδηγίες είναι απαραίτητες να γίνονται και από τους οφθαλμιάτρους δεδομένης της αμέλειας πολλών ασθενών για τα θέματα της υγείας τους, καθώς και της υποανάπτυκτης κατάστασης που βρίσκεται ο τομέας της πρόληψης στην χώρα μας.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΣΤΕ ΣΤΟ 6946738344