Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τοξική οπτική νευρίτιδα –Κάπνισμα και αλκοόλ
         
 

 Το οπτικό νεύρο είναι το νεύρο του ματιού που κάνει μια σημαντική λειτουργία. Παίρνει τα οπτικά ερεθίσματα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και τα μεταφέρει στον εγκέφαλο (στον ινιακό λοβό) όπου γίνεται και η επεξεργασία αυτών των ερεθισμάτων.

 

                               

 

Οπτικές νευρίτιδες είναι οι προσβολές των οπτικών ινών από διάφορες αιτίες.

Τοξικές οπτικές νευρίτιδες είναι οι παθήσεις του οπτικού νεύρου που οφείλονται σε εξωγενείς δηλητηριώδεις (τοξικές) ουσίες. Τέτοιες ουσίες είναι πολύ κοινές στη καθημερινή μας ζωή. Το κάπνισμα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αντισυλληπτικά φάρμακα, το κινίνο, η ινδική κάνναβις (χασίς- μαριχουάνα) , οι μπογιές με ανιλίνη,   αντιφυματικά φάρμακα (Ethambutol) , ο μόλυβδος, το θάλλιο κλπ είναι μερικές μόνο από τις ουσίες που  μπορεί να  προκαλέσουν καταστροφή του οπτικού νεύρου.

Όσα άτομα κάνουν ταυτόχρονα χρήση περισσοτέρων της μιας ουσιών ( πχ. πίνουν και καπνίζουν) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης οπτικής νευρίτιδας.. Αυτοί οι ασθενείς , εκτός από της διαταραχές της όρασης , εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις κατά την εξέταση των οπτικών πεδίων.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι νέοι που καταναλώνουν  σε ορισμένα  μπαράκια   νοθευμένα ποτά ( μπόμπες). Τα ποτά αυτά νοθεύονται συνήθως με μεθυλική αλκοόλη ( ξυλόπνευμα). Η ουσία αυτή είναι επικίνδυνο δηλητήριο που καταστρέφει το οπτικό νεύρο και αποτελεί πολλές φορές αιτία τύφλωσης. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα άτομα που καταναλώνουν ρακί, τσίπουρο κλπ που στην διαδικασία απόσταξης δεν έχουν αφαιρεθεί τα κοτσάνια από τα στέμφυλα, ή συνεχίζεται η απόσταξη μέχρις οτου μετά την αιθυλική αλκοόλη παράγεται και μεθυλική αλκοόλη

Είναι απαραίτητο λοιπόν , για λόγους πρόληψης, αλλά και πρώιμης διάγνωσης να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος των οπτικών πεδίων καθώς και  Laser scanning Tomography , επίσης έλεγχος της αντίληψης χρωμάτων που μπορεί να διαταράσσεται στις οπτικές νευρίτιδες. Βέβαια καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και με αυτή την έννοια πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με αυτές τις ουσίες, Στην περίπτωση των φαρμάκων, αρμόδιος είναι ο γιατρός μας που θα μας συστήσει την κατάλληλη οφθαλμολογική παρακολούθηση για την πρόληψη και αποφυγή οποιασδήποτε βλάβης της όρασης μας.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com