Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιογενείς Ηπατίτιδες
         
 
                  







ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ ( ΟΞΕΙΕΣ & ΧΡΟΝΙΕΣ )

Σε όλον τον κόσμο περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β και 200 εκατομμύρια από την ηπατίτιδα C . Από τις ιογενείς ηπατίτιδες γενικά (Α, Β , C , D , E ) εκείνες πού μπορεί να μεταπέσουν σε χρόνιες μορφές και έτσι πιθανόν σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο ήπατος είναι οι ηπατίτιδες ( Β , C , D )

 Η ηπατίτις Β μπορεί να γίνει χρόνια σε ποσοστό που διαφέρει ανάλογα με την ηλικία μόλυνσης από τον ιό . Αν μολυνθεί ο ασθενής αμέσως μετά τη γέννηση ή λίγο αργότερα έχει πιθανότητα μέχρι 95% να οδηγηθεί σε χρόνια ηπατίτιδα . Αν μολυνθεί ο ασθενής όταν είναι ενήλικας η πιθανότητα για χρονιότητα της νόσου είναι 2-5%

 Η ηπατίτις C μπορεί να γίνει χρόνια σε ποσοστό 65%-85% ανεξαρτήτως ηλικίας μόλυνσης του ασθενούς .

 Η ηπατίτις D   μπορεί να προσβάλλει άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή από άτομα που μολύνονται ταυτόχρονα από Β και D

                                          

 Οι χρόνιες ηπατίτιδες μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος ( με αποτέλεσμα καταστροφή του ήπατος ) και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο . Για τη θεραπεία των χρόνιων ιογενών ηπατιτίδων έχουμε αρκετά φάρμακα π.χ. για τη Β δίνουμε ιντερφερόνη  , λαμιβουδίνη , αδεφοβίρη , εντεκαβίρη . Ενώ για την C δίνουμε ιντερφερόνη   , και ριμπαβιρίνη

 Πως μεταδίδονται οι ιογενείς ηπατίτιδες

 Α: μολυσμένο νερό , μολυσμένη τροφή , σάλιο , κόπρανα . . .

 B, C, D: μέσω αίματος και σεξουαλικής επαφής, μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, με μολυσμένες σύριγγες, τατουάζ . . .

 Συχνότητα νόσου στην Ελλάδα  

 Β : 2-5% στο γενικό πληθυσμό

 C: 0.5-0.9% στο γενικό πληθυσμό

Απαιτείται λοιπόν έλεγχος για την ανεύρεση των φορέων της ηπατίτιδας Β και C , θεραπεία των πασχόντων και προληπτικός εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β ( εμβόλιο για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει )

 Εξετάσεις συνιστώμενες για τον έλεγχο της ιογενούς ηπατίτιδας και ειδικά για :

 Ηπατίτιδα Β:       ΗΒSΑg

                          Anti-e

                          Αντιγόνο-e

                          Anti-core

                                   Anti-S

                          Anti-c-IgM

Ηπατίτιδα C :       Anti-HCV

Ηπατίτιδα Α :       Αnti-HAV ολικό

                          Αnti-HAV IgM

 Γενικά για όλες τις ηπατίτιδες : τρανσαμινάσες ( SGOT , SGPT ) , χολερυθρίνη , αλκαλική φωσφατάση , γ-GT , LDH , λευκώματα ορού, ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων , γ.ούρων κ.α.

 Όταν ένα άτομο εμφανίσει οξεία ιογενή ηπατίτιδα η έκβαση της υγείας του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες π.χ. κατάσταση ανοσοποιητικού συστήματος , αλκοολισμός , ναρκωτικά . . .

Ειδικά :

 Ηπατίτιδα Α : συνήθως έχει καλή έκβαση και δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα

 Ηπατίτιδα C-D : μπορεί να μεταπέσουν σε χρονιότητα με πιθανότητα κίρρωσης του ήπατος ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο ( πολύ σοβαρές καταστάσεις ) μπορεί όμως ιδίως η ηπατίτιδα Β να θεραπευτεί και μετά από μερικούς μήνες να απαλλαγεί ο ασθενής πλήρως από τον ιό με την κατάλληλη θεραπεία βέβαια .