Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οπτική νευρίτιδα
         
 
Τι είναι το οπτικό νεύρο;
Το οπτικό νεύρο είναι το νεύρο του ματιού που κάνει μια σημαντική λειτουργία. Παίρνει τα οπτικά ερεθίσματα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και τα μεταφέρει στον εγκέφαλο (στον ινιακό λοβό) όπου γίνεται και η επεξεργασία αυτών των ερεθισμάτων.
 
Τι είναι η οπτική νευρίτιδα;
 
Οπτικές νευρίτιδες είναι οι προσβολές των οπτικών ινών από διάφορες αιτίες. Το οπτικό νεύρο   αποτελείται από οπτικές νευρικές ίνες . Ο αριθμός τους είναι περίπου 1.000.000 νευρικές ίνες. Αποστολή κάθε μίας από αυτές είναι να μεταφέρει στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου ένα μέρος της εικόνας που προσλαμβάνει ο οφθαλμός. Αν για κάποια αιτία ( πχ φλεγμονή) αρχίζουν να πάσχουν οι νευρικές αυτές ίνες, τότε η μεταφορά της εικόνας παρεμποδίζεται. Η παρεμπόδιση αυτή είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο έντονη είναι η φλεγμονή ή μεγαλύτερος ο αριθμός των προσβεβλημένων νευρικών ινών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά ή αν η προσβολή αφορά σε όλο το οπτικό νεύρο να έχουμε δραματική μείωση της όρασης.
 
Εάν η προσβολή αφορά στο τμήμα του οπτικού νεύρου που προβάλει στον βολβό τότε η προσβολή καλείται οπτική νευρίτιδα ή θηλίτιδα ( από την οπτική θηλή) .  
 
Εάν   η προσβολή αφορά στο τμήμα του οπτικού νεύρου που βρίσκεται πίσω από το βολβό , λέγεται οπισθοβολβική νευρίτιδα.
 
Ποιες οι αιτίες της οπτικής νευρίτιδας;
Μπορεί να οφείλονται σε τοξικά , φλεγμονώδη ή αγγειακά αίτια.
 
Τοξικές οπτικές νευρίτιδες είναι οι παθήσεις του οπτικού νεύρου που οφείλονται σε εξωγενείς δηλητηριώδεις (τοξικές) ουσίες. Τέτοιες ουσίες είναι πολύ κοινές στη καθημερινή μας ζωή. Το κάπνισμα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αντισυλληπτικά φάρμακα, το κινίνο, η ινδική κάνναβις (χασίς- μαριχουάνα) , οι μπογιές με ανιλίνη,   αντιφυματικά φάρμακα (Ethambutol) , ο μόλυβδος, το θάλλιο κλπ είναι μερικές μόνο από τις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή του οπτικού νεύρου.
 
Οι φλεγμονώδεις οπτικές νευρίτιδες μπορεί να προκληθούν από διάφορες παθήσεις, πχ ερυθρά , ιλαρά, έρπης ζωστήρ, γρίπη, λοιμώδης μονοπυρήνωση, ιγμορίτιδες, παρωτίτιδες, μετωπιαίες κολπίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες και γενικότερα φλεγμονές πλησίον του βολβού του ματιού ( απόστημα δοντιών, αμυγδαλίτιδα κλπ). Επίσης το AIDS είναι μία νόσος που μπορεί να προκαλέσει οπτική νευρίτιδα.
 
Οπτική νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες απομυελινωτικές νόσοι , που καταστρέφουν το μονωτικό περίβλημα (έλυτρα) του οπτικού νεύρου. Σημαντικότερος εκπρόσωπος αυτών των παθήσεων είναι η Κατά πλάκας σκλήρυνση (ΚΠΣ).
Ορισμένες μεταβολικές ή συστηματικές νόσοι, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αναιμίες , ενδοκρινικές διαταραχές , νόσοι του κολλαγόνου, νευρολογικά σύνδρομα, τοξικές . Επίσης Γενικότερες λοιμώξεις του οργανισμού , όπως πχ ιώσεις, βακτηριδιακές λοιμώξεις παράσιτα, μυκητιάσεις, ρικετσιώσεις κλπ.
 
 
 
 
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας;
Η προσβολή της οπτικής νευρίτιδα είναι συνήθως ξαφνική.  Ο ασθενής εμφανίζει μείωση της όρασης , διαταραχές της αντίληψης των χρωμάτων, που του φαίνονται σαν ξεβαμμένα, καθώς και διαταραχές του οπτικού πεδίου.
Σε περιπτώσεις οπισθοβολβικής νευρίτιδας, μπορεί να συνυπάρχει βαθύς ακαθόριστος πόνος πίσω από τον βολβό του ματιού, επιδεινούμενος με τις κινήσεις του οφθαλμού.
 
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Ο ασθενής που βιώνει αυτά τα συμπτώματα καταφεύγει συνήθως στον οφθαλμίατρο. Αυτός μετά από τον έλεγχο που θα κάνει ( μέτρηση οπτικής οξύτητας, χρωματική αντίληψη, βυθοσκόπηση, οπτικά πεδία κλπ) και αφού πιθανολογήσει την ύπαρξη οπτικής νευρίτιδας πιθανόν να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις. Όπως ισχύει για όλες τις παθήσεις , βασική προσπάθεια είναι η εντόπιση της αιτίας του προβλήματος. Ο γιατρός θα κρίνει και θα συστήσει εξετάσεις , τόσο οφθαλμολογικές ( Οπτικά πεδία- Αυτόματη Περιμετρία, OCT-οπτική τομογραφία συνοχής, HRT- Laser Scanning Tomography, ΠΔΙΛ- προκλητά δυναμικά ινιακού λοβού, βυθοσκόπηση με έγχρωμη φωτογράφηση βυθού κλπ), όσο και γενικότερες (Μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες, αιματολογικό έλεγχο κλπ). Επίσης μπορεί να παραπέμψει και σε νευρολογική εξέταση.
 
Ποια είναι η θεραπεία;
Αρμόδιος και αποκλειστικά υπεύθυνος για τον καθορισμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης της οπτικής νευρίτιδας είναι πάντα ο θεράπων γιατρός.
Πολλές φορές η οπτική νευρίτιδα υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. Από μελέτες έχει βρεθεί η ευεργετική επίδραση της ενδοφλέβιας χορήγησης κορτιζόνης. Πάντα όμως,  η θεραπεία πρέπει να συνυπολογίζει την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα.
 
Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου-  Bio Laser , 6946738344, 211 0192839 ή στείλτε μας e-mail στο vaspap2010@gmail.com